Vilafranca del Penedès

La CUP dona un sí condicional als pressupostos, amb caducitat al setembre

La CUP retirarà el suport al govern si no es convoca un referèndum al mes de setembre i forçarà la convocatòria d'eleccions

RedaccióActualitzat

El consell polític de la CUP ha votat a favor de donar suport als pressupostos per al 2017. La decisió s'ha pres en una assemblea a Vilafranca del Penedès per 39 vots a favor i 22 en contra. Hi ha hagut dues abstencions.

La decisió presa avui pel consell polític es traduirà al Parlament en què vuit dels diputats de la CUP s'abstindran i dos votaran a favor. D'aquesta manera, permetran que els pressupostos superin el tràmit parlamentari. 

La diputada Eulàlia Reguant ha dit que aquests no són els pressupostos que necessita el país, però tot i això, confien que encara hi haurà temps per introduir-ne modificacions i ha dit que les esmenes de la CUP "continuen vives".

Reguant ha assegurat que el Govern ha amagat "el cap sota l'ala" a l'hora d'afrontar polítiques socials i redistributives i ha reclamat al govern que expliqui perquè no és possible apujar els impostos a les rendes més altes:

"La cup ha fet un esforç per sintetitzar les principals necessitats del país. Volem mostrar la ma estesa i obrir aquest debat a la resta de grups parlamentàris perquè entenem que encara estem a temps de fer modificacions en aquests pressupostos".

 

Condicionat al referèndum al setembre

Els dos portaveus de la CUP avui a Vilafranca, Eulàlia Reguant i Quim Arrufat, s'han mostrat molt crítics amb els pressupostos i han volgut deixat clar que només els aproven per no entorpir el camí cap al referèndum.

El seu suport està condicionat a la convocatòria el setembre del referèndum. Quim Arrufat ha dit que el sentit del vot favorable de la CUP s'ha d'entendre com una via oberta al referèndum i ha demanat que "acabi el xantatge sobre la CUP". Per Arrufat, la negociació dels pressupostos ha estat el tercer xantatge cap a la formació. Arrufat ha dit que el suport de la CUP té una data de caducitat condicionada per la celebració d'un referèndum al mes de setembre

"Es un sí condicional que té, a més, data de caducitat. Si al setembre no hi ha referendum, la cup retirarà el suport al govern i provocarà que hi hagi noves eleccions".

La CUP urgeix al govern a preparar el referèndum. Volen que estigui preparat al maig.

El vot de les territorials

Les assemblees territorials s'haurien posicionat majoritàriament a favor de l'opció de donar suport als pressupostos. En canvi no s'ha filtrat quina ha estat la posició dels corrents interns del partit, com Endavant, Poble Lliure, la Coordinadora Obrera Sindical o Lluita Internacionalista, que també tenen dret a vot. Les territorials de Girona i el Vallès Oriental haurien votat per unanimitat a favor de l'aprovació del pressupost.

Per decidir el seu vot final, les territorials de la CUP han valorat l'última proposta dels pressupostos del govern, que cedeix en exigències socials clau per als cupaires, com l'augment de recursos per a l'educació pública o la renda garantida, però no en fiscalitat per gravar les rendes més altes. Al final, els pressupostos del govern no preveuen apujar ni l'IRPF ni l'impost de patrimoni ni el de successions.

 

 

En el consell polític han participat els 65 membres del consell polític de la CUP: 57 representants de les 13 assemblees territorials i 8 del Grup d'Acció Parlamentària. El vot de les territorials es va decidir entre dimecres i divendres a cada territori i aquest matí s'ha posat en comú al consell. 

Eleccions si no s'aproven els pressupostos

El mes de juny passat, també en un consell polític, la CUP va decidir tombar la proposta dels comptes que presentava la Generalitat. La crisi va desencadenar la qüestió de confiança a què es va decidir sotmetre Carles Puigdemont. Va ser en aquesta qüestió de confiança quan Puigdemont va anunciar el seu compromís a convocar el referèndum sobre la independència.

El govern vincula la celebració d'aquest referèndum a l'aprovació dels pressupostos. És més, avisa que, si no els pot aprovar, convocarà eleccions.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut