Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial
Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (Arxiu)
Barcelona

El Consell General del Poder Judicial respon a Torrent: "Actuem amb independència"

L'òrgan s'ha reunit aquest dissabte de forma extraordinària després de l'acte al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona

RedaccióActualitzat

El Consell General del Poder Judicial ha denunciat que el president del Parlament, Roger Torrent, va fer una "desqualificació molt greu" de la funció judicial en parlar de "presos polítics" aquest divendres al vespre en el seu discurs al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

La Comissió Permanent del CGPJ s'ha reunit en sessió extraordinària aquest dissabte i ha aprovat una declaració després de l'episodi de tensió d'ahir, quan representants del món jurídic van plantar Torrent. "Afirmar l'existència de presos polítics, i en especial per part d'un representant institucional, és una desqualificació molt greu de la funció judicial, que transcendeix el mateix poder judicial i ataca frontalment el nostre model de convivència, basat en el respecte a la llei", afirma la declaració.


 

Afegeix que el poder judicial "actua sempre des de la més absoluta independència" i que la presó preventiva dels líders independentistes és conseqüència d'una decisió judicial presa en un procés "amb totes les garanties".

La declaració aprovada diu que és un deure del CGPJ apel·lar a la responsabilitat i al respecte institucional en un estat de dret i considera que les manifestacions fetes en un àmbit institucional per qui té la representació d'un parlament autonòmic els obliga a recordar a les institucions i a la societat que el poder judicial actua des de "la més absoluta independència".

Afegeix que els jutges i els magistrats de l'Estat "compleixen amb la seva missió constitucional de garantir l'imperi de la llei i el respecte a l'estat de dret". Continua afirmant que les situacions de presó provisional que es donen en els procediments seguits als tribunals espanyols ho són "a conseqüència de decisions judicials motivades i adoptades en el curs d'un procés amb totes les garanties i en l'exercici legítim de la funció jurisdiccional".

També diu que se sustenten "exclusivament en la llei i no pas en mandats aliens a aquesta, fruit de l'estricta separació de poders que descansa en la independència del poder judicial".

Comunicat de la Fiscalia General de l'Estat

La Fiscalia General de l'Estat també ha respost a les paraules de Roger Torrent. Asseguren que treballen d'acord amb "el principi de legalitat i garantint sempre el dret de defensa".

La fiscalia creu que l'ús de l'expressió "presos polítics" s'allunya de la realitat, perquè és incompatible amb la democràcia espanyola:

"El reiterat ús de l'expressió 'presos polítics' s'allunya de la realitat, és una figura incompatible amb la nostra democràcia i, per tant, no pot ser acceptada per aquesta Fiscalia. El Ministeri Públic no ha perseguit manifestacions polítiques, sinó conductes delictives presumptament comeses per persones que, per raó del seu càrrec públic, van haver de respectar la legalitat en l'exercici de les seves responsabilitats."

 



 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCGPJ
Anar al contingut