Actuació de la Guàrdia Civil contra el col·legi electoral de Sant Julià de Ramis l'1-O (Reuters)
Actuació de la Guàrdia Civil contra el col·legi electoral de Sant Julià de Ramis l'1-O (Reuters)
Estrasburg

El Consell d'Europa demana a Zoido que investigui l'actuació policial de l'1-O

El comissari de Drets Humans assegura en una carta al ministre haver rebut informes sobre l'ús desproporcionat de la força i critica l'ús d'armes antiavalots i de pilotes de goma

RedaccióActualitzat

Enmig de la defensa aferrissada de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que fa el ministre Zoido, el Consell d'Europa ha reclamat al titular d'Interior espanyol que investigui de manera "ràpida, independent i eficaç" les denúncies contra l'actuació policial de l'1 d'octubre a Catalunya.

En una carta de dimecres passat i difosa aquest dilluns, el comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, assegura al ministre que la investigació és "de vital importància per prevenir qualsevol escalada de tensions i per preservar la confiança dels ciutadans en les forces policials". El comissari diu "que ha rebut informes sobre l'ús desproporcionat de la força contra manifestants pacífics" i critica l'ús d'antiavalots i de pilotes de goma.

 

 

Nils Muiznieks també proposa al ministre establir un mecanisme de denúncies contra els cossos de seguretat, a través del Defensor del Poble o creant un nou òrgan.

Dos dies després d'enviar aquesta carta al ministre, el comissari va publicar la resposta de Juan Ignacio Zoido, en què assegurava que les forces de seguretat de l'Estat "van seguir instruccions del poder judicial i van actuar de manera prudent, apropiada i proporcional". Tot plegat -diu Zoido- amb l'objectiu d'"assegurar el compliment de la llei i la protecció dels drets i llibertats de tots els ciutadans".

El Ministeri de l'Interior ha creat un gabinet jurídic especialitzat per rebre les denúncies de casos d'assetjament contra la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola i les seves famílies, i per defensar-los als tribunals.

Debat monogràfic al Consell d'Europa

Dijous se celebrarà un monogràfic sobre el conflicte entre Cataluny i Espanya en el Consell d'Europa, una organització formada per 47 països que no té res a veure amb la Unió Europea. El seu objectiu és defensar els drets humans, les democràcies parlamentàries i la identitat europea. 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut