Els promotors de la declaració, satisfets el dia de la votació (Foto: ACN)
Els promotors de la declaració, satisfets el dia de la votació (Foto: ACN)
Madrid

El Consell d'Estat veu prou raons per portar la Declaració Sobiranista al Constitucional

L'organisme creu que hi ha "fonaments jurídics suficients" per dur la declaració al Tribunal Constitucional. Aquesta opinió va en la línia de la de l'Advocacia de l'Estat, que també es va mostrar favorable a interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el text.

RedaccióActualitzat
El Consell d'Estat conclou que hi ha prou raons jurídiques per portar al Tribunal Constitucional la Declaració de Sobirania del Parlament. El govern espanyol havia demanat a l'organisme que presideix José Manuel Romay Beccaría el seu parer per portar-la davant del Constitucional.

La Comissió Permanent del Consell d'Estat ha emès aquest dijous un dictamen que indica que hi ha "fonaments jurídics suficients" per dur la declaració al TC. Fonts de La Moncloa han avançat que el dictamen s'ha inclòs en l'ordre del dia del consell de ministres d'aquest divendres, de manera que es podrà debatre i, eventualment, decidir si es porta el text al Constitucional.

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ja s'ha felicitat per les conclusions del Consell d'Estat. "Ha interpretat uns articles que, per altra part, no necessiten massa interpretació. No puc més que celebrar el que ha dit", ha apuntat. 

El dictamen del Consell d'Estat, que no és vinculant, va en la línia de l'Advocacia de l'Estat, que també es va mostrar favorable a interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el text. 

El 8 de febrer, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que l'Advocacia apostava per aquest camí perquè veia "efectes jurídics" en un text que reconeix el poble català com a sobirà.

D'acord amb aquest informe, la declaració del Parlament vulnera els articles 1.2, 2 de la Carta Magna, que és on es proclama la unitat de la pàtria espanyola i que la sobirania recau en el poble espanyol, i també els articles 9 i 168.

L'article 9 vincula a la Constitució tots els poders públics, amb independència el seu àmbit. El 168 estableix la necessitat que les Corts aprovin per majoria de dos terços qualsevol modificació de la Constitució que afecti el títol preliminar, el capítol segon, la secció primera del títol I o el títol II.
Anar al contingut