París

El Consell d'Estat francès suspèn la prohibició de l'anomenat burquini a les platges

La prohibició del burquini havia indignat la comunitat musulmana i havia obert divisions al govern

RedaccióActualitzat

França no pot prohibir el burquini. El Consell d'Estat ha emès una resolució definitiva que suspèn la prohibició d'anar a la platja amb aquesta indumentària que cobreix el cap i tot el cos.

Segons la màxima instància jurídica de França, la prohibició atempta contra les llibertats fonamentals i en cap cas suposa una amenaça per a l'ordre públic.

La prohibició del burquini havia indignat la comunitat musulmana i havia obert divisions al govern. Amb els recents atemptats islamistes a França, una quinzena de municipis l'havien vetat en nom de laïcitat i per garantir la seguretat.

Mantindran la prohibició

La Lliga dels Drets Humans va recórrer al Consell d'Estat perquè considerava que la prohibició és contrària a les llibertats individuals. La decisió del Consell d'Estat fa referència a un decret d'un municipi de la Costa Blava, però la resolució pot establir jurisprudència als municipis que també han prohibit el burquini, entre ells Canes o Niça.

La majoria d'alcaldes de la Costa Blava francesa diu que mantindran la prohibició del burquini als seus municipis i desafiaran la decisió del Consell d'Estat d'aixecar el veto a aquesta peça de bany.

Divió al govern francès

El president, François Hollande, dóna suport a la decisió dels alcaldes que l'han prohibit. Del mateix parer és el primer ministre, Manuel Valls, que creu que el burquini simbolitza l'esclavització de la dona.

En canvi, la ministra d'Educació ha denunciat la proliferació de les prohibicions. I l'alcaldessa de París considera que és una mesura innecessària enmig d'una histèria mediàtica i política.

El burquini es va crear l'any 2004. La seva dissenyadora diu que no simbolitza l'Islam, sinó l'oci, l'esport i la salut. És una peça diu per donar llibertat a la dona. No per treure-l'hi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut