La façana del Consell d'Estat, en una imatge d'arxiu del 2015 (ACN)
La façana del Consell d'Estat, en una imatge d'arxiu del 2015 (ACN)
Madrid

El Consell d'Estat fa costat a Rajoy contra la investidura telemàtica de Puigdemont

L'òrgan consultiu del govern espanyol dona suport a les tesis de Mariano Rajoy contra la investidura telemàtica de Puigdemont

RedaccióActualitzat

El Consell d'Estat ha avalat per unanimitat el recurs que el govern espanyol vol presentar davant del Tribunal Constitucional contra la reforma de la llei de la presidència

Aprovada divendres pel Parlament, aquesta reforma permet investir a distància el candidat a president de la Generalitat. 

El Consell d'Estat, doncs, dona suport amb el vot unànime d'avui, a les tesis de Mariano Rajoy contra la investidura telemàtica de Carles Puigdemont.

Abans de presentar un recurs d'inconstitucionalitat, el govern espanyol té l'obligació de consultar el Consell d'Estat, però no està obligat a fer cas de l'informe que presenti, perquè és un òrgan consultiu

 

La Moncloa tenia preparat el recurs des de dijous, el dia abans que el Parlament l'aprovés, perquè la reforma de la llei de la presidència ja havia estat anunciada. 

Avui, la comissió permanent del Consell d'Estat s'ha reunit a partir de les 11.30 per estudiar-lo, a partir de l'informe preparat per la secció primera.

Ara que el Consell d'Estat ha emès el seu informe, el govern espanyol pot presentar el recurs i demanar, com és habitual, la suspensió cautelar de la norma fins que el Constitucional no emeti la sentència definitiva. 

 

La suspensió, previsiblement demà passat

La previsió és que el recurs del govern espanyol entri al registre del Constitucional demà dimarts. Fonts de l'alt tribunal han informat a l'agència EFE que el més probable és que l'acceptació del recurs es faci l'endemà, dimecres 9.

El plenari del TC també té previst abordar altres recursos relacionats amb la situació política catalana. Un també té relació amb l'aprovació de la llei de la presidència, i l'ha presentat Ciutadans.

 

Tres més són recursos d'empara presentats per Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, contra les decisions del Tribunal Suprem de prohibir-los acudir als debats del Parlament.

Tots dos argumenten que s'estan vulnerant els seus drets com a diputats i demanen al Constitucional que tramiti la seva posada en llibertat de manera "urgent" per "evitar danys irreparables".

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21DInvestidura
Anar al contingut