Madrid

El Consell d'Estat considera que no és procedent convocar eleccions a Marbella

El Consell d'Estat considera que no procedeix convocar eleccions immediates a Marbella després de la dissolució de l'Ajuntament arran de les detencions de diversos regidors. D'aquesta manera, la institució que presideix Francisco Rubio Llorente respon al requeriment remès des de la vicepresidència primera del govern, instant a argumentar jurídicament si "procedeixen eleccions parcials o el nomenament d'una comissió gestora" a Marbella.

Actualitzat

El Consell d'Estat, en el seu informe, assegura que els terminis de les diferents fases del procés electoral són "inalterables" i no poden ser ampliats ni reduïts perquè això trencaria el principi de seguretat jurídica i "xocaria amb la mateixa essència de la matèria electoral". L'informe conclou que no és procedent la convocatòria d'eleccions perquè aquestes, segons els terminis que fixa la llei electoral, no podrien celebrar-se abans del 26 de maig d'aquest any.  Com sigui que les properes eleccions municipals a tot Espanya estan previstes pel 27 de maig del 2007, la corporació que sortís elegida a Marbella tindria un mandat inferior a un any. S'ha de tenir en compte en aquest còmput que les eleccions, segons la llei electoral, s'han de convocar 55 dies abans de la seva celebració.

Després de la reforma de la llei orgànica que regula el funcionament del Consell d'Estat, qualsevol ministeri pot sol·licitar un informe que, si té caràcter d'urgència, ha de rebre resposta en un termini inferior als quinze dies. No obstant, el govern central té capacitat per reduir aquest termini si creu que la qüestió ho requereix.

Es dóna la circumstància que tant el govern, com la Junta d'Andalusia i el PSOE ja s'havien manifestat públicament a favor d'impulsar una comissió gestora per a Marbella, al·legant falta de terminis per convocar eleccions ara. Tanmateix, el PP insisteix que sí que hi ha temps i que els comicis són la millor sortida de la crisi.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut