Barcelona

El Consell de Seguretat Nuclear reconeix que l'accident de Txernòbil va motivar el tancament de Vandellòs-I

El Consell de Seguretat Nuclear reconeix que l'accident de Txernòbil va influir indirectament en el tancament de Vandellòs-I quatre anys després. Juli Barceló explica que el motiu va ser que les dues centrals tenien un disseny semblant i que després de l'accident, modificar Vandellòs era massa costós. A més, ha lamentat que ara mateix com el de Txernòbil, hi ha dos grups nuclears treballant a Lituània.

Actualitzat
El conseller del Consell de Seguretat Nuclear, Juli Barceló, ha explicat just quan es compleixen 20 anys de l'accident de Txernòbil que aquell desastre nuclear va influir decisivament en el tancament de la nuclear Vandellòs l'1 d'octubre del 1989. De fet, l'ombra de Txernòbil ja va planar just tres anys després de l'accident de la central ucraïnesa amb l'incendi a la nuclear Vandellòs-I, l'incident nuclear més greu que hi ha hagut a Espanya. Però el tancament definitiu no va arribar fins un any després. Juli Barceló ha explicat que el fet que la central del Baix Camp tingués un disseny semblant a Txernòbil va influir en aquesta decisió.

D'una banda, el fet que després de l'accident es demanés que es remodelés la central per adequar-la als estàndards de seguretat va fer que la central no fos econòmicament viable, perquè hi havia "tantes coses a afegir que era massa costós", segons el conseller del Consell de Seguretat Nuclear.

A més el fet que poguessin equiparar a partir d'aleshores una tecnologia a una altra va fer que es veiés que "qualsevol petit incident que passés allà faria ressorgir l'accident i tornar a recordar que Vandellòs es podria convertir en un altre Txernòbil". Això, segons Barceló, va ser definitiu.

D'altra banda, l'accident va fer millorar en cultura de seguretat a Espanya. Barceló, però, ha explicat que encara a dia d'avui hi ha centrals com les de Txernòbil en actiu a Ucraïna mateix i també a Lituània, on hi ha dues centrals que produeixen més d'un 80% de l'energia del país. Per això, tot i que la UE ha posat com a mesura sine qua non el seu desmantellament per a l'entrada de Lituània a la Unió, encara no s'ha plantejat. Juli Barceló també ha lamentat que la falta de recursos econòmics a Txernòbil hagi impedit garantir la seguretat a la central.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut