Nova York

El Consell de Seguretat designa per unanimitat Guterres per encapçalar l'ONU

L'exprimer ministre portuguès assumirà el càrrec l'any que ve, un cop ho aprovi l'Assemblea General de les Nacions Unides

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre portuguès António Guterres ja és oficialment candidat a secretari general de les Nacions Unides. Dit d'una altra manera, succeirà el fins ara titular del càrrec, Ban Ki-moon , a partir de l'1 de gener de l'any que ve. Aquest dijous, el Consell de Seguretat ha convertit Guterres en el virtual secretari general de l'ONU. El pròxim pas serà la confirmació oficial per part de l'Assemblea General, de la qual formen part els 193 estats membres. El ple es reunirà previsiblement la setmana que ve.

En la seva primera declaració com a futur màxim responsable de l'ONU, Antonio Guterres ha afirmat que sent "humilitat i gratitud". "Humilitat davant els grans desafiaments que afronta el món", ha dit, i també "humilitat per poder servir als més vulnerables". I "gratitud per la confiança" dipositada en el seu projecte, ha subratllat, abans d'afegir que espera que la "unitat i consens "de la seva elecció representi "una capacitat creixent" del Consell de Seguretat per prendre decisions "a temps" i respondre als grans reptes del món actual.

 

 

Guterres ha estat el responsable de l'alt comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats, l'ACNUR, durant 10 anys. Membre del partit socialista portuguès, va ser primer ministre del país i es va refugiar a la internacional socialista després de dimitir en el segon mandat. D'allà a les Nacions Unides.

El relleu a la secretaria general de l'ONU semblava apuntar a un secretari general de l'Europa de l'Est. Mai no n'hi ha hagut cap. I també a una dona. Tampoc no n'hi ha hagut cap. Per això, la candidatura de la búlgara Kristalina Georgieva tenia possibilitats. Complia les dues condicions.
Al final, però, l'ONU ha optat per l'home que ha encarat les crisis de refugiats més importants dels darrers anys. D'ell s'espera més audàcia que el seu antecessor Ban Ki-moon.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut