Nova York

El Consell de Seguretat de l'ONU treballa en una resolució sobre l'informe nuclear de l'Iran

El Consell de Seguretat de Nacions Unides treballa en una resolució sobre el dossier nuclear iranià. Ahir va rebre l'informe que confirma que Teheran no ha fet cas del seu ultimàtum. D'entre els membres permanents del Consell de Seguretat, els Estats Units i el Regne Unit són els que reclamen accions més contundents tot i que aposten per la diplomàcia. En canvi, la Xina i Rússia es neguen a aplicar sancions i descarten l'ús de la força. L'Iran adverteix que revisarà la cooperació amb l'Agència de l'Energia Atòmica si el priven del dret de tenir tecnologia nuclear.

Actualitzat
El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reunirà la setmana que ve a París i després a Nova York per negociar la seva resposta davant de l'Iran i les seves ambicions nuclears. L'informe de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AEIA) fet públic ahir deixa clar que la República islàmica ha ignorat les demandes de la comunitat internacional. L'Iran no ha aturat el seu programa d'enriquiment d'urani, sinó que l'ha accelerat, i continua sense cooperar plenament amb l'Agència, cosa que impedeix determinar si el programa nuclear té objectius militars o bé pacífics, com defensa l'Iran.

La comunitat internacional està disposada a continuar amb la via diplomàtica per solucionar el contenciós. El mateix president nord-americà aposta, de moment, per aquest camí. Però la veritat és que Washington fa temps que persegueix una resolució que obri la porta a les sancions contra l'Iran i, fins i tot, a una eventual opció militar. Una mesura a la qual s'oposen Rússia i la Xina, dos membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU i importants socis comercials de l'Iran.

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, lluny d'acovardir-se, es manté desafiant i assegura que no renunciarà al seu dret d'enriquir urani amb finalitats civils. Però Washington no només té l'Iran al seu punt de mira en matèria nuclear. Justament ahir es va fer públic l'informe anual del Departament d'Estat nord-americà sobre terrorisme mundial. L'Iran encapçala la llista dels estats que patrocinen el terrorisme.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut