Madrid

El Consell de Ministres reforma a l'alça l'impost de societats

Amb aquesta mesura, l'executiu espanyol preveu recaptar prop de 8.000 milions d'euros addicionals que es destinaran a reduir el dèficit públic

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que el Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat la reforma de l'impost de societats.

Aquesta modificació suposarà que el tipus mínim de l'impost gairebé es dobla en alguns casos, i passarà del 12% actual fins al 23% per a prop de 9.000 grans contribuents. És el cas de les empreses que facturen més de 10 milions d'euros, que tindran un tipus mínim de pagament a compte del 23% a partir d'aquest mes d'octubre.

Amb aquest increment del tipus impositiu, l'executiu espanyol espera recaptar entre 6.000 i 8.000 milions d'euros addicionals aquest any 2016, que es destinaran a la reducció del dèficit públic per complir amb el sostre de despesa fixat per la Unió Europea en el 4,5% del PIB.

Es preveu que la reforma estarà en vigor el que queda d'aquest any i tot l'any 2017, però el govern del PP no descarta que s'ampliï a l'exercici del 2018 en funció de com evolucioni la xifra de dèficit.

La reforma de l'impost de societats endurirà especialment el tipus a aplicar en el cas dels bancs, que puja fins al 25%. La reforma de l'impost també comportarà el pagament avançat de la taxa. El ministeri d'Hisenda preveu que les entitats financeres avancin el 25% del seu resultat comptable anual.

5.000 empreses afectades

A Catalunya, segons PIMEC, hi ha més de 5.000 empreses afectades per aquesta decisió. La patronal catalana ha qualificat de deslleial i confiscatòria la decisió. Acusa el govern espanyol de menysprear les pimes i de voler millorar la seva tresoreria a compte de les empreses, tot disfrassant el dèficit.

PIMEC alerta que l'esforç d'avançar aquests diners, pot posar en serioses dificultats algunes empreses. I que les quantitats tributàries no es recuperaran en el millor dels casos fins al febrer del 2018, un préstac de les empreses que no serà compensat. 

Llei d'estabilitat pressupostària

Sáenz de Santamaria ha explicat que el govern negocia amb els grups parlamentaris una proposició per reformar la llei d'estabilitat pressupostària perquè inclogui els nous objectius del dèficit marcats per Brussel·les a les comunitats autònomes.

Per la vicepresidenta, aquesta reforma "evitaria danys als espanyols i que les administracions tinguin nous objectius de dèficit que afavoreixin el pagament als proveïdors". Per poder fer aquesta reforma, el govern necessita l'acord dels grups parlamentaris.

Entre les mesures que s'han anunciat, hi ha la distribució entre comunitats autònomes de 10.489 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmic (FLA) relatiu al quart trimestre. Això permetrà disminuir el temps de cobrament dels proveïdors de les administracions públiques i el finançament dels serveis públics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut