Tres dies de dol a Mallorca per les víctimes i la devastació dels aiguats

El Consell de Ministres declararà aquest dijous zona catastròfica el Llevant de Mallorca

Actualitzat

La presidenta balear, Francina Armengol, ha decretat tres dies de dol oficial a Mallorca després de la devastació dels aiguats de la passada nit i matinada que han causat la mort a una desena de persones. El dol començarà aquesta mitjanit fins a la mitjanit de dissabte.

El Consell de Govern extraordinari que s'ha reunit aquesta tarda ha acordat engegar un grup d'intervenció social que anirà casa per casa per avaluar els danys causats per la torrentada i les necessitats més urgents dels veïns afectats.

"Començar a desplegar a partir d'aquest divendres dia 12 un equip de 10 treballadors socials que faran una tasca d'avaluació aniran casa per casa i avaluaran els danys dels habitatges per agilitzar les compensacions d'aquelles coses que són més urgents, perquè la gent pugui tornar a la normalitat el més aviat possible."

La presidenta s'ha compromès a agilitzar els tràmits perquè les ajudes més urgents es puguin gestionar i cobrar al més aviat possible. També es crearà un telèfon d'informació específic per als afectats.

 

 

Aquest dijous es reunirà la comissió de secretaris generals per activar en cada una de les àrees de govern les mesures necessàries per fer front a la reconstrucció dels danys. També s'ha acordat que es destinaran els fons necessaris per cobrir aquestes prestacions extraordinàries.

En aquest sentit, la presidenta ha explicat que també s'ha sol·licitat l'ajuda econòmica al govern de l'Estat per afrontar la situació perquè la comarca de Llevant sigui declarada "afectada per una emergència de protecció civil."

Amb l'avaluació de danys, el consell de govern balear de la setmana que ve aprovarà les partides pressupostàries necessàries i les mesures per a la reconstrucció tant per als espais públics afectats com els privats. Es crearà així una àrea de govern que coordini les diferents administracions: la municipal, del Consell Insular, del govern balear i de l'Estat.

 

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que en el consell de ministres de demà dijous s'iniciarà la tramitació per declarar zona catastròfica el Llevant de Mallorca afectat pels aiguats i que ha causat 10 morts i importants pèrdues materials.

Es tramitaran dos informes -un del Ministeri de l'Interior i l'altre del d'Administracions Públiques-, per tirar endavant les mesures necessàries per recuperar la normalitat.

"L'important és que a partir d'avui, ara mateix, les famílies afectades poden tenir accés a determinats recursos per part de l'administració general de l'Estat, i demà al Consell de Ministres elevarem dos informes concrets, un del Ministeri de l'Interior i l'altre del Ministeri d'Administracions Públiques perquè ja comencem a tramitar la catalogació com a zona catastròfica."

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat a l'illa, on ha volgut donar un missatge de suport i seguretat a la població afectada i ha anunciat que aquest divendres al Consell de Ministres "s'adoptaran mesures per recuperar la normalitat".

 

 

 

 

Armengol ha convocat a primera hora del matí una reunió per gestionar la situació d'emergència, on ha expressat el seu condol a les víctimes.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha enviat un missatge abans d'entrar a la sessió de control al Congrés dels Diputats, aquest matí, després de la qual ha viatjat a Mallorca.

També ho ha fet la Casa del Rei.

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha sortit del Congrés després de la sessió de control i ha anunciat que també es desplaçaria a Mallorca.

El ple del Congrés, d'altra banda, ha començat fent un minut de silenci pels morts a Mallorca.  

 

 

La cambra alta legislativa, el Senat, també ha volgut mostrar el seu condol i la seva solidaritat amb les víctimes i els afectats pels aiguats de Mallorca, en una declaració que ha aprovat aquest matí.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezIlles Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut