Estudiants fent pràctiques en un taller de Formació Professional
Estudiants fent pràctiques en un taller de Formació Professional
Madrid

El Consell de Ministres aprova la reforma de 4t d'ESO i la Formació Professional

El curs 2012/2013 s'aplicaran diverses reformes en la Formació Professional i 4t d'ESO, després que s'hagi aprovat en Consell de Ministres. Els alumnes de 16 anys que abandonin els estudis tindran la possibilitat d'accedir a la FP per poder continuar la seva formació.

Actualitzat
El Consell de Ministres aprova aquest divendres la proposta de reforma per a 4t d'ESO i Formació Professional que té com a objectiu repescar els alumnes que abandonin els estudis perquè puguin continuar la seva formació.

Fins ara els joves de 16 anys que abandonaven els estudis es posaven a treballar sense continuar la seva formació. Amb la crisi i la falta de qualificació, és més difícil que accedeixin al món laboral.

Aquesta reforma està dirigida a un de cada quatre alumnes que no aconsegueixen el graduat, amb la finalitat de "repescar-los" i que puguin accedir a Formació Professional i treure's un títol.

Les reformes de 4t d'ESO se centraran en l'ampliació del ventall de les assignatures optatives, ja que es passa de poder triar-ne vuit a onze, i s'incorporen matèries com Alimentació, Nutrició i Salut, Ciències Aplicables a l'Activitat Professional i Orientació Professional i Iniciativa Emprenedora. Aquestes optatives tenen com a objectiu facilitar la decisió del futur dels alumnes i engrescar-los a continuar la seva formació.

Aquestes optatives s'organitzaran en tres opcions o itineraris i un grup de matèries comunes, de les quals els alumnes podran escollir o bé les tres matèries d'una opció, o dues d'una opció i una tercera de les comunes. Així, hi haurà tres itineraris, un enfocat a l'àmbit artístic i de lletres, un a l'àmbit de les ciències i un tercer dirigit a formació de FP. Malgrat això, aquestes eleccions no condicionaran de cap manera la tria de modalitat de Batxillerat o FP de grau mitjà.

A banda, es reforçarà l'accés als programes de Qualificació Professional Inicial, "Garantia Social", avançant-los un curs perquè els alumnes puguin entrar als 15 anys. Anteriorment, els alumnes havien de repetir com a mínim un curs abans d'accedir-hi.

Els alumnes que acabin l'ESO sense graduat rebran un certificat oficial de competències bàsiques, que els permetrà tornar als estudis sense repetir les matèries aprovades.

Pel que fa a la Formació Professional, s'incorporarà un nou curs, el Programa de Qualificació Professional Inicial, que durarà entre 1 i 2 anys i que està pensat per al 26% dels joves que acaben l'ESO sense títol. També s'ampliaran les possibilitats d'accedir als dos nivells de Formació Professional.

Per altra banda, el "curs pont" entre grau mitjà i grau superior es farà però sense la necessitat de matricular-se a Batxillerat ni haver de fer cap prova d'accés.

Anar al contingut