Madrid

El Consell de Ministres aprova la llei d'igualtat

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei d'igualtat per al seu posterior enviament a les Corts. La norma intenta potenciar la participació de la dona en aquells sectors on la seva presència encara és molt escassa i d'afavorir la conciliació laboral i familiar. Un dels àmbits on hi ha més feina a fer és a les empreses. La llei s'ha suavitzat per la pressió de la patronal i finalment no obligarà a res, però sí que hi haurà avantatges per a les empreses que potenciïn la participació de la dona.

Actualitzat

Esther Koplowitz no és l'única dona que presideix una gran empresa a Espanya, ni tampoc l'única que seu en un consell d'administració. Però el que sí que és una excepció és que les dones ocupin una quarta part del consell, tot i que, com és el cas Fomento de Construcciones i Contratas, sigui per raons familiars.

L'exemple de Fomento de Construcciones y Contratas és, de fet, un cas aïllat a l'empresa espanyola, com ha posat de relleu l'eurobaròmetre que elabora la Comissió Europea. A Espanya, la presència de dones als consells d'administració ha passat, en dos anys del 3 al 4,1%, però continua a la cua d'Europa, lluny de França i la Gran Bretanya, i a una distància abismal de països com Noruega, on representen ja prop del 30%.

El projecte de llei d'igualtat aprovat pel Consell de Ministres segueix el model nòrdic i preveu que les dones acabin representant un 40% dels consells d'administració de les grans empreses. No serà obligatori, però si ho fan, tindran preferència sobre altres empreses a l'hora de contractar amb l'administració.

Les empreses grans també hauran de negociar plans d'igualtat que permetin eliminar les discriminacions per raó de sexe, i les administracions hauran de tendir a la paritat quan nomenin càrrecs directius. El mateix hauran de fer els partits polítics quan elaborin les seves llistes electorals.

Però, per sobre de tot, el que persegueix la nova llei és fer més fàcil conciliar la feina i la vida personal, tant per a les dones com per als homes. L'estrella d'aquest paquet de mesures són els vuit dies del permís de paternitat, que es podran afegir als dos actuals, però també hi ha altres millores, com el dret de la dona a acumular el permís de lactància en jornades completes, sumar les vacances a la baixa de maternitat o reduir la jornada entre una vuitena part i la meitat per tenir cura de menors de 8 anys o persones amb discapacitat. Uns drets que fins ara només tenien les funcionàries i les treballadores d'algunes grans empreses.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut