Llum verda del govern espanyol al decret de les hipoteques, que entra en vigor dissabte

La portaveu Celaá remarca que el govern espanyol compleix el seu deure "amb tot el respecte a l'autoritat judicial"

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous un reial decret llei per modificar la regulació de l'impost sobre actes jurídics documentats.

Ho ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió ministerial, la ministra d'Educació i portaveu, Isabel Celaá.

"Aquest Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei per modificar l'article 29 de la llei de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, de 1993, per afirmar amb tota contundència i tota claredat que aquest impost el pagarà el banc."

Celaá ha volgut remarcar que el govern espanyol "ha procedit a complir amb el seu deure", però que ho ha fet "amb tot el respecte a l'autoritat judicial que va emetre el seu veredicte".

També ha destacat la "responsabilitat i rapidesa d'actuació a l'hora de donar resposta als problemes dels ciutadans".

Posteriorment, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha aclarit que el decret entrarà en vigor aquest mateix dissabte, després que serà publicat al BOE aquest divendres.

 

Montero, que ha lamentat "el canvi de criteri" del Tribunal Suprem, ha justificat "la urgència d'aquesta modificació" –mitjançant un decret– per "la confusió generada per la controvertida sentència del Tribunal Suprem".

Responent a les preguntes dels periodistes, s'ha mostrat confiada que no hi haurà cap problema per convalidar el decret al Congrés dels Diputats, perquè entén que la majoria dels grups hi donaran suport.

"Per les declaracions que hem conegut de la majoria de les formacions polítiques, entenem que no hi haurà dificultats per convalidar aquest decret llei si tots aquells que han expressat una opinió sobre la necessitat de defensar el consumidor mantenen aquesta coherència."

En aquest sentit, la ministra d'Hisenda ha comentat que espera que el PP voti a favor del decret, perquè li semblaria contradictori que no ho fes.

Montero, a més, ha defensat la no supressió de l'impost amb l'argument que aporta anualment uns 2.000 milions d'euros a "les arques públiques autonòmiques", que van a la sanitat, l'educació i la dependència.

"Qui elimina la fiscalitat haurà de plantejar quin és l'instrument alternatiu per dotar aquests recursos. Si no, haurem d'entendre que [la supressió de l'impost] és a costa del deteriorament de l'estat del benestar."

Els bancs no es podran deduir l'impost

La ministra d'Hisenda, d'altra banda, ha remarcat que "vetllarem perquè no hi hagi clàusules abusives de cap tipus" per part dels bancs per mirar de compensar l'efecte del pagament de l'impost.

 

Encara en aquest sentit, Montero ha explicat que el canvi legal aprovat pel govern inclou una segona modificació per evitar que els bancs es puguin deduir l'impost.

"Modifica l'article 15 de la llei sobre l'impost de societats per introduir que aquesta despesa estarà considerada com a no deduïble per part del prestamista."

La reunió del Consell de Ministres en què s'ha aprovat el decret sobre l'impost de les hipoteques s'ha fet aquest dijous perquè demà divendres, el dia que es fa habitualment, és festiu a Madrid.

Sánchez: "El pagament correspondrà sempre als ciutadans"

L'objectiu del govern espanyol, amb la promulgació del decret aprovat pel Consell de Ministres que va anunciar Pedro Sánchez aquest dimecres, és acabar amb qualsevol ambigüitat legal actual i deixar clar que el pagament de l'impost, quan es firma una hipoteca, correspon a les entitats financeres i no als clients.

"Quedarà clar, i de forma definitiva, que el pagament de la quota variable de l'impost sobre actes jurídics documentats, en el cas dels préstecs hipotecaris, correspondrà sempre als bancs i mai més als ciutadans."

Sánchez va comparèixer a La Moncloa per fer aquest anunci l'endemà que el Tribunal Suprem rectifiqués una sentència que establia que el pagament corresponia als bancs.

 

"Aquest dimarts va parlar el poder judicial i aquest dijous parlarà el poder executiu", va sentenciar Sánchez, que va demanar al poder judicial que fes autocrítica després de l'episodi insòlit de la rectificació d'una sentència ja publicada.

ARXIVAT A:
Hipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut