El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, en una sessió del Parlament (ACN)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, en una sessió del Parlament (ACN)
Barcelona

El Consell de Garanties rebutja el compromís del govern per finançar el referèndum

En la resolució del recurs presentat per PP, PSC i Cs, l'organisme declara inconstitucional la disposició addicional dels pressupostos que ho permetia. El dictamen del CGE no és vinculant i el govern ja ha dit que no canvia res

RedaccióActualitzat

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha declarat inconstitucional i antiestatutària la disposició addicional dels pressupostos de la Generalitat que instava el govern a habilitar partides per fer un referèndum d'autodeterminació.

La decisió d'aquest organisme consultiu, que s'ha pres per unanimitat, resol un recurs que havien presentat el PSC, Ciutadans i el PP, i que considerava que el govern de la Generalitat, amb els comptes del 2017, contravenia l'Estatut i la Constitució. De tota manera, aquest dictamen no és vinculant.

El Consell de Garanties, però, no considera inconstitucionals les partides dels pressupostos destinades a processos electorals. Creu que aquestes partides estan emparades per l'Estatut de Catalunya.

Junqueras havia inclòs aquestes partides després d'un pacte amb la CUP. La disposició addicional ara rebutjada, la número 31 dels pressupostos del 2017, havia de permetre dedicar aquests diners al referèndum. Els cupaires fixaven aquesta dotació pressupostària com una de les línies vermelles per donar suport als pressupostos.

 

 

Neus Munté: "El govern manté el seu compromís"

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha reaccionat ben de pressa a l'anunci del dictamen del Consell. Munté ha dit que aquest dictamen no canvia res:

"El govern manté el seu compromís. Es tracta d'un mandat parlamentari, es tracta d'un mandat que emana de la ciutadania de Catalunya en relació a la celebració d'un referèndum. Vull insistir també que hi ha el mandat parlamentari que ens insta a cercar un acord, un referèndum acordat amb l'Estat, que estem treballant en aquesta línia, en aquesta direcció i que, en tot cas, el govern vol complir fil per randa amb el que entenem que és un mandat plenament legal, plenament legítim i plenament democràtic."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut