Els membres del Consell de Garanties Estatutàries, el març del 2013 (ACN)
Els membres del Consell de Garanties Estatutàries, el març del 2013 (ACN)
Barcelona

El Consell de Garanties dictamina que el cessament del govern és inconstitucional

El CGE avala la dissolució del Parlament, però considera que cessar el govern Puigdemont no va respectar "els principis de gradualitat ni proporcionalitat"

RedaccióActualitzat

El Consell de Garanties Estatutàries, el CGE, ha emès aquest dimarts un dictamen sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució feta pel govern espanyol. Aquest dictamen conclou que el cessament del president i del govern de la Generalitat va ser inconstitucional perquè no va ser ni gradual ni proporcional:

"La mesura autoritzada pel ple del Senat de cessament del president i del govern de la Generalitat (...) és inconstitucional perquè no ha respectat els principis de gradualitat ni de proporcionalitat."

Avala la dissolució del Parlament

El dictamen del CGE avala, en canvi, la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions, que considera que quedaven incloses en les "mesures necessàries" i que era "l'opció, entre les disponibles, menys lesiva amb el principi d'autonomia política perquè facilita la restitució plena de l'autogovern en el termini més breu".

Precisament el CGE considera que, un cop dissolt el Parlament, ja no calia cessar el govern perquè "no era una mesura necessària o indispensable per assolir la finalitat perseguida per l'article 155".

Dictamen demanat per Junts pel Sí

El dictamen el van demanar tres diputats de Junts pel Sí que són membres de la Diputació Permanent del Parlament. L'aval de la dissolució del Parlament ha rebut sis vots a favor i dos en contra, mentre que el fet de considerar inconstitucional el cessament del govern ha estat aprovat per set membres i un hi ha votat en contra.

El CGE és la institució de la Generalitat que té la funció de vetllar per l'adequació de les normes amb rang de llei del govern i del Parlament a l'Estatut d'Autonomia i a la Constitució. El componen nou juristes amb més de quinze anys d'experiència professional, sis a proposta del Parlament i tres a proposta del govern.

 

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonatProcés catalàReferèndum 1-OEleccions 21D
Anar al contingut