Partidaris del líder opositor Alassane Ouattara, guanyador de les eleccions
Partidaris del líder opositor Alassane Ouattara, guanyador de les eleccions
Abidjan

El Consell Constitucional de la Costa d'Ivori proclama Laurent Gbagbo guanyador de les eleccions presidencials

La reelecció de l'actual mandatari ha servit per augmentar la incertesa i la por a una confrontació civil en un país on l'exèrcit és lleial a Laurent Gbagbo i controla el sud, mentre que el nord està en mans de la milícia de les Forces Noves, partidària del líder opositor Alassane Ouattara, tot i que es va desarmar un cop acabada la guerra civil, l'any 2007. La proclamació d'aquest divendres, que ha arribat cinc dies després de la celebració dels comicis presidencials, invalida la comissió electoral que ahir dijous va donar com a vencedor Ouattara, fet que no ajuda a rebaixar el clima d'enfrontament que viu aquest país de l'Àfrica occidental.

Actualitzat
El Consell Constitucional de la Costa d'Ivori ha proclamat avui guanyador de les eleccions presidencials de diumenge passat l'actual mandatari, Laurent Gbagbo, amb el 51 i mig per cent dels vots. Així, aquest organisme, dirigit per un aliat polític i familiar del president, invalida la comissió electoral, que ahir va donar com a vencedor el cap de l'oposició, Alassane Ouattara, amb el 54 per cent dels sufragis.

Poc abans de fer-se públics aquests resultats, el líder opositor havia fet una crida a rebutjar possibles maniobres del govern per adjudicar la victòria a Gbagbo. Ouattara, que durant les eleccions ha rebut el suport d'una coalició de quatre partits, també ha avisat del risc existent que es reprengui la guerra civil que va dividir el país entre els anys 2002 i 2007, si els seguidors de Gbagbo el continuen proclamant vencedor.

Cal recordar que les eleccions a la Costa d'Ivori havien de servir per reunificar un país partit en dos, nord i sud, precisament a causa del conflicte bèl·lic de principis de la dècada. Però el clima d'enfrontament s'està intensificant. Ahir a la nit, l'exèrcit va tancar totes les fronteres terrestres, marítimes i aèries del país. A més, el govern va prohibir l'emissió de canals d'informació estrangers i manté el toc de queda nocturn, almenys fins diumenge vinent.

Mentrestant, un contingent d'uns 8.000 soldats de la missió de les Nacions Unides a Costa d'Ivori (ONUCI) s'encarrega de preservar la pau al país.

Anar al contingut