Madrid

Rajoy i els seus ministres deixen buits els seus escons en considerar que no s'han de sotmetre al control del Congrés

Consideren que no s'han de sotmetre al control del Congrés

RedaccióActualitzat
Continua el pols entre el govern de Rajoy en funcions i el Congrés dels Diputats. La Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats ha decidit suspendre la sessió de control al govern espanyol que estava prevista per aquest dimecres. Ho ha decidit davant la negativa anunciada del govern a assistir-hi, i l'han substituït per intervencions breus dels grups parlamentaris en el ple d'aquest dimarts mateix a la tarda.

El president del congrés, Patxi López, ha optat per donar tres minuts a tots els portaveus parlamentaris, que ho van aprofitar per carregar contra Rajoy i el seu govern. Això ha provocat una imatge insòlita: Rajoy i els seus ministres han deixat buits els seus escons en considerar que no s'han de sotmetre al control del Congrés.

Suprimida la sessió de control, aquest dimecres hi haurà una versió reduïda del ple, amb el debat i la votació de la sol·licitud de creació de dues comissions parlamentàries: una comissió d'investigació sobre les presumptes irregularitats en el dret a vot dels ciutadans a l'estranger i una subcomissió per a l'estudi de propostes per a l'ocupació en el col·lectiu de menors de trenta anys.

Al final del ple d'aquest dimecres es constituirà formalment la Diputació Permanent, l'únic òrgan de la cambra que continuarà actiu en cas que el 3 de maig es dissolguin les Corts i es convoquin noves eleccions.

Hi haurà ple del Congrés la setmana que ve, però Rajoy no hi intervindrà

La Junta de Portaveus ha acordat que el ple de la cambra es reuneixi dimecres i dijous de la setmana que ve. Aquest ple se celebrarà quan ja haurà acabat la ronda de consultes del rei Felip VI amb els líders dels grups parlamentaris, que està prevista  per dilluns i dimarts.

El Partit Popular havia demanat aquest dilluns per carta al president del Congrés dels Diputats, Patxi López, que no convoqués cap ple per a la setmana que ve. Basava la petició en l'argument que els líders dels partits estarien en plena tercera ronda de consultes amb el rei, de cara a una possible investidura. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ho va explicar així:

"Seria absurd, un ridícul i un autèntic esperpent que els diputats estiguéssim reunits en sessió ordinària mentre el rei està comunicant al president de les Corts si hi ha o no un candidat a la presidència del govern que compta amb els suports suficients."


Amb aquesta solució, la Junta de Portaveus dóna satisfacció al PP, perquè sí que ha convocat el ple, però també ha ajornat la compareixença del president del govern en funcions, Mariano Rajoy, demanada per alguns grups.

Aquesta compareixença tenia per objectiu demanar-li explicacions sobre la relació del ja exministre Soria amb els "papers de Panamà" i per l'amnistia fiscal del 2012. Segons els grups de l'oposició, la petició del PP buscava precisament estalviar aquest tràngol a Rajoy. De tota manera, aquests grups intentaran que es reverteixi aquesta decisió i Rajoy hagi d'acabar-hi anant a donar explicacions.

García Tejerina, cinquena ministra que no es presenta al Congrés

D'altra banda, l'activitat parlamentària continua, però amb absències destacables. Aquest dimarts ha estat la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, la que no s'ha presentat davant la comissió d'Agricultura del Congrés.

García Tejerina s'ha estalviat així respondre preguntes sobre el frau a Aquamed -que va provocar la dimissió d'un subsecretari del govern espanyol-, el repartiment de les quotes de tonyina vermella o la crisi del sector de la llet. L'argument ha tornat a ser el mateix dels altres quatre ministres que no han anat a les comissions de control respectives: no es pot sotmetre el govern en funcions al control del Congrés perquè no hi ha "relació de confiança".

Un cop més, els grups parlamentaris s'han queixat amb amargor d'aquesta actitud. Segons el PSOE, és "una mostra més del menyspreu del govern" al Congrés, Podem ho ha qualificat de "lamentable", ERC ha considerat que el govern "està en funcions quan li interessa" i Ciutadans ha afirmat que l'executiu està "en rebel·lia" i fa servir el Congrés "per a fins electorals."
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut