El diputat de Ciutadans, José M. Villegas, aquest dimarts al Congrés
El diputat de Ciutadans, José M. Villegas, aquest dimarts al Congrés
Madrid

El Congrés rebutja la proposta d'ERC per despenalitzar les injúries al rei

PP, PSOE i Ciutadans han votat en contra després de criticar durament Rufián

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts, el Congrés dels Diputats ha votat per primera vegada una proposta de llei per despenalitzar les injúries a la corona espanyola.

La proposta, feta per ERC, ha estat derrotada amb 249 vots en contra, els del PP, el PSOE, Ciutadans i alguns integrants del grup mixt.

L'atzar ha fet coincidir el debat i la votació de la proposta amb la resolució del Tribunal d'Estrasburg que ha donat la raó a dos joves condemnats per haver cremat fotos del rei i també amb un informe d'Amnistia Internacional que critica Espanya per reprimir la llibertat d'expressió.

En la defensa de la proposta, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat la coincidència, amb referències a Turquia i al·lusions directes als socialistes:

"Acostin una miqueta Espanya, des d'aquest Congrés, a Estrasburg, i allunyin-la d'Ankara. Esperem el millor PSOE."

 

"Forma de violència"

El portaveu del PSOE en aquest debat, José A. Torres, no només no ha donat suport a la proposta, sinó que ha qualificat de "forma de violència" els fets que es proposaven despenalitzar.

El PP, per boca de la diputada Silvia Valmaña, i José M. Villegas, de Ciutadans, també ho han rebutjat de ple:

José A. Torres: "No és la crítica política el que vostès volen despenalitzar, sinó una forma de violència la que volen convalidar a l'empara de la llibertat d'expressió."

Silvia Valmaña: "Per respecte als espanyols, a la dignitat de tots els espanyols, també de vostès, el grup popular votarà en contra d'aquesta proposició de llei orgànica."

José M. Villegas: "Vostès el que volen és despenalitzar actuacions que són vostès els qui les protagonitzen, cremar constitucions espanyoles i cremar banderes espanyoles."

 

"Multicopista al Tribunal d'Estrasburg"

Els altres grups, en canvi, s'han mostrat a favor de la proposta, perquè consideren que la llibertat d'expressió és prioritària. Feliu Guillaumes, del PDeCAT, ha vaticinat una allau de sentències condemnatòries del Tribunal d'Estrasburg, i Marcelo Expósito, d'En Comú Podem, ha criticat que es criminalitzi la llibertat d'expressió:

Feliu Guillaumes: "Suposo que a partir d'ara aquest tipus de sentències ja seran amb multicopista al Tribunal d'Estrasburg, de manera que jo els incitaria a no fer el ridícul i acceptar la realitat."

Marcelo Expósito: "Estem d'acord que la pàtria, la nació i les institucions democràtiques no es defensen obrint la porta perquè es criminalitzin."

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut