Madrid

El Congrés rebutja la dimissió d'Álvarez amb el suport del PNB per un marge de només tres vots

El Congrés dels Diputats ha rebutjat la moció d'ICV que demanava el cessament de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Ha estat amb els vots en contra del PSOE, el PNB, que ha negat cap contrapartida econòmica per aquesta posició, i part del Grup Mixt. IU-ICV, CiU i PP han criticat els diputats socialistes catalans i els han recordat que el Parlament va aprovar per una àmplia majoria la petició de reprovació de la ministra. La votació s'ha fet d'un en un i en veu alta, cosa que ha forçat el PP. El debat ha començat sense la ministra, que ha arribat quan el diputat d'ERC començava la seva intervenció. Els socialistes l'han aplaudit enmig del soroll d'altres grups i algun diputat fins i tot li ha dit que era una "comediant".

Actualitzat

El Congrés ha rebutjat finalment el cessament de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, en una votació molt ajustada que s'ha allargat molt a causa de la demanda del PP de fer la votació d'un en un i en veu alta. Només tres vots han separat els partidaris i els detractors de la reprovació: 173 a 170 vots. El PSOE, el PNB, el BNG, la Chunta Aragonesista, Nueva Canarias i l'exdiputat del PP Joaquín Calomarde han votat en contra del cessament d'Álvarez, mentre que el PP, CiU, Esquerra, IU-ICV i Coalició Canària han reclamat la reprovació de la ministra.

La protagonista de la jornada, que ha arribat tard a la sessió, ha atribuït la votació a interessos "polítics i partidistes" i ha dit que continuarà treballant mentre així ho vulgui el president del govern espanyol. Álvarez ha lamentat que els grups que demanen la seva dimissió li retreuen "com parlo, com somric, com em vesteixo, com em comporto i segurament també em retrauran haver nascut". "S'ha de saber el que s'ha fet i quina és la responsabilitat que s'ha assumit, de manera que no tinc por que els partits de l'oposició no vulguin que hi sigui", ha dit la ministra als passadissos del Congrés, poc abans de la votació.

El portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, que ha estat el primer d'intervenir, ha lamentat que els socialistes catalans estiguin "atrapats" en la defensa de la ministra de Foment. Herrera ha reclamat que es prioritzi la inversió a la xarxa de Rodalies "que és la que utilitzen el 97% dels usuaris" i ha recordat que "des de sempre" el seu grup ha liderat aquesta reivindicació. El portaveu ecosocialista ha qualificat d'"insostenible" la situació amb la ministra.

Des de CiU, Jordi Jané ha criticat que els socialistes catalans "posin per davant la solidaritat amb el govern d'Espanya i el PSOE" en lloc de donar suport a la iniciativa aprovada al Parlament i ha subratllat que la federació nacionalista "sempre ha votat el mateix" a Catalunya i al Congrés. També ha lamentat la "burla" que, ha dit, va suposar la broma de Zapatero sobre els retards de Rodalies i ha recordat que els usuaris de Regionals també estan perjudicats.

El diputat del PP Jorge Fernández Díaz ha assegurat que l'absència de la ministra al debat –ha arribat al torn d'ERC- "reflecteix la situació de milers d'usuaris a Catalunya, farts de la ineficàcia i sobretot de la falta de respecte" per part d'un govern "amb suposat 'talante'". També ha demanat als diputats del PSC a Madrid que "prenguin nota" del que ha passat i ha remarcat que la reprovació es va aprovar a Catalunya amb l'únic vot negatiu del PSC.

Per part d'ERC, Josep Andreu ha fet una crida a participar en la manifestació de dissabte i ha destacat que Álvarez ha contribuït a la "desafecció de Catalunya envers Espanya". El diputat republicà ha reconegut que el dèficit d'infraestructures ve de lluny, però ha lamentat el "centralisme" del govern socialista i ha afegit que, passés el que passés a la sessió, "la resposta la tindrà dissabte a Barcelona".

El diputat del PNB José Ramón Beloki ha justificat el vot contrari de la seva formació amb l'argument que el fet que siguin "profundament solidaris" amb els ciutadans de Catalunya no implica que hagin de votar a favor de totes les iniciatives que surten del Parlament.

S'ha acollit a un argument similar Francisco Rodríguez, del BNG, que ha considerat que el cessament de la ministra "al final de la legislatura" no solucionarà res. El BNG, que en un principi tot feia pensar que s'abstindria, ha optat per votar en contra del cessament d'Álvarez després d'adquirir un compromís per part del govern de desbloquejar el traspàs de competències pendents a Galícia. A més, Zapatero també s'ha compromès a reunir-se amb el líder nacionalista gallec, Anxo Quintana, abans del 15 de desembre.

Des del grup socialista, Salvador de la Encina ha assegurat que el govern de Zapatero "està donant la cara des del primer moment" i "assumint responsabilitats", actitud que ha contraposat a l'època de govern del PP, que "mirava cap a una altra banda". El diputat socialista ha reiterat que hi ha problemes a Renfe pel fet que està fent "la segona transformació" de les infraestructures a Barcelona, després dels Jocs Olímpics.

Tot i que en un primer moment s'ha dit que el PSOE havia evitat la reprovació per cinc vots, al vespre la Mesa del Congrés ha corregit el recompte i ha indicat que eren només tres. Aquesta és la setena proposta de reprovació d'un ministre que es presenta en aquesta legislatura i, fins ara, totes s'han rebutjat. Les sis propostes anteriors s'havien votat totes a instàncies del PP i es referien als ministres Pedro Solbes (Economia), José Montilla (Indústria), José Antonio Alonso (Interior), María Antonia Trujillo (Vivenda) i Miguel Ángel Moratinos (Exteriors).

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut