Un dels participants en el Congrés Jueu que se celebra aquests dies a Budapest. (Foto: Reuters)
Un dels participants en el Congrés Jueu que se celebra aquests dies a Budapest. (Foto: Reuters)
Budapest

El Congrés Mundial Jueu denuncia que la crisi econòmica fa créixer l'extrema dreta antisemita arreu d'Europa

El Congrés Mundial Jueu, que se celebra aquests dies a Hongria, denuncia que la ideologia neonazi està en ascens en el sistema polític europeu. Partits com el grec Alba Daurada o l'hongarès Jobbik s'aprofiten de la situació econòmica per vendre un missatge que barreja l'anticapitalisme i la xenofòbia.

RedaccióActualitzat
La crisi impulsa l'auge electoral dels partits d'extrema dreta, amb components neonazis i antisemites, a tot Europa. Aquestes formacions aprofiten la situació econòmica per vendre un missatge que barreja anticapitalisme i antisemitisme, segons denuncia un informe que s'ha presentat aquest dimarts a Budapest durant l'assemblea del Congrés Mundial Jueu.

L'analista polític britànic Robin Shepherd, que ha elaborat aquest estudi a petició del Congrés, conclou que la ideologia neonazi està en ascens en el sistema de partits polítics. Com a exemples, ha citat les formacions Alba Daurada grega, Jobbik hongaresa o NPD alemanya.

Un dels països dels quals més s'ha parlat és Grècia, on Alba Daurada ha passat del 0,1% dels vots l'any 1994 a una intenció de vot del 12% segons els darrers sondejos. El president del Congrés, Roland Lauder, ha dit que es tracta d'"un partit nazi i no neonazi".

Shepherd ha acusat les autoritats gregues de "tancar els ulls" davant el creixement de la "perillosa" i "antisemita" formació Alba Daurada. L'autor de l'informe ha apuntat que "el govern grec sembla no saber què fer amb aquest fenomen", ja que s'han centrat en la crisi econòmica que afecta el país i han deixat "fora de l'agenda política" la resposta a l'ascens de les idees xenòfobes.

El Congrés Mundial Jueu celebra assemblea cada quatre anys i en aquesta ocasió s'ha portat a terme a Hongria perquè és un dels països on la puixança de l'extrema dreta és més evident. En aquesta assemblea s'ha reelegit com a president Roland Lauder, fill de la fundadora de l'imperi cosmètic Esteé Lauder.
Anar al contingut