Madrid

El Congrés limita la jurisdicció universal a casos vinculats amb Espanya

La reforma, que ara s'enviarà al Senat, ha tirat endavant amb els vots del PSOE, el PP, CiU i el PNB. En canvi, ERC, IU-ICV i el Grup Mixt s'hi han oposat. A partir d'ara, els casos que l'Audiència podrà jutjar hauran de tenir vincles rellevants amb l'estat espanyol. Actualment l'òrgan de justícia té obertes una quinzena de causes: des del genocidi a Guatemala als crims de guerra a Gaza, les tortures de Guatánamo o, més recentment, els actes de pirateria de les costes de Somàlia.

Actualitzat
El Congrés dels Diputats ha aprovat restriccions sobre les competències de l'Audiència Nacional en matèria de justícia universal.

La reforma legal s'ha aprovat amb els vots en contra d'ERC, IU-ICV i el Grup Mixt. Precisament, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha lamentat el "greu error" del Congrés de limitar la jurisdicció universal. Ha afirmat que "és una conquesta irrenunciable d'una societat democràtica avançada".

Per la seva part, el portaveu d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, ha assegurat que aquest dijous és un dia trist per la justícia universal i per la defensa dels drets humans.

Quan la reforma entri en vigor, l'Audiència Nacional només podrà perseguir casos en què hi hagi víctimes espanyoles o bé que els responsables dels delictes es trobin en territori espanyol.
Anar al contingut