Manifestants contra la llei mordassa
Manifestants contra la llei mordassa
Madrid

El Congrés fa el primer pas per derogar la llei mordassa

El PP s'ha tornat a quedar sol quan l'oposició ha aprovat les propostes alternatives del PSOE i del PNB per tombar la polèmica llei

RedaccióActualitzat

Nou revés de l'oposició a les lleis aprovades pel PP quan tenia majoria absoluta al congrés. Aquesta vegada, per la llei de seguretat ciutadana, coneguda com la llei mordassa.

L'oposició ha aprovat dues proposicions no de llei, una del PSOE i l'altra del PNB, que busquen derogar-la o modificar-ne els punts més conflictius. Ara s'obrirà un període d'esmenes per consensuar un text únic que substitueixi la norma. 

La reforma proposada pels nacionalistes bascos ha rebut més suports: 211 vots a favor i 130 en contra. La del PSOE, 177 vots a favor, 131 en contra i 33 abstencions. El Partit Popular s'ha oposat a les dues proposicions amb l'argument que la llei "no ha generat problemes".

La setmana passada, l'oposició li va tombar el decret llei sobre la reforma de l'estiba als ports espanyols. La llei mordassa, la LOMCE i la llei de reforma laboral són lleis baluard de la majoria absoluta del PP que l'oposició pretén canviar.

 

 

La iniciativa del PSOE és pràcticament un text alternatiu a la llei mordassa. Diversos grups els han retret que vulguin tornar a la "llei Corcuera", del 1992, corregida pel Constituiconal i que va estar en vigor fins al 2011.

El PP estaria disposat a negociar la proposta alternativa del PNB, segons el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. Entre els 44 apartats que els bascos volen canviar hi ha els que obliguen a comunicar a les autoritats les reunions o manifestacions espontànies i pacífiques. O que deixin de ser infraccions greus, multades amb imports de fins a 30.000 euros, les protestes davant les cambres parlamentàries.

​La llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, es va aprovar fa dos anys, només amb el suport del PP. El mateix dia que la polèmica norma va entrar en vigor, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va assegurar que el govern aplicaria la nova llei de seguretat ciutadana "amb el màxim respecte als drets fonamentals".

El diputat del PSOE Antonio Ramón María Trevín ha acusat el govern del PP de pretendre "convertir automàticament el ciutadà actiu en reu sancionable". El socialista ha recordat que la llei comptava amb un 82% de rebuig entre la població i ha considerat que ha transformat la llibertat d'expressió en un "bé de luxe" per les multes "desorbitades" que preveu.

Per la seva part, el diputat republicà Gabriel Rufián ha afirmat que la llei és una "canallada" i és una norma que "permet cares al sol i pollastres onejants per la unitat de la pàtria, però també és perseguir 'visques Catalunya', estelades i urnes per una república". 

Units Podem ha advertit que "no jugaran" amb els drets fonamentals dels ciutadans i ha recordat que s'han posat més de 6.000 sancions en els primers sis mesos d'apliació de la llei.

Ciutadans ha criticat "l'afany" del PSOE de voler "tornar a fantasmes del passat" mentre es negociar la llei.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut