Madrid

El Congrés dels Diputats rebutja la investidura de Pedro Sánchez amb 130 vots a favor, 219 en contra i 1 abstenció

El candidat socialista ha comptat amb el suport dels diputats del PSOE i Ciutadans i l'abstenció de Coalició Canària, insuficients per arribar a la majoria absoluta necessària en aquesta primera votació

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha rebutjat la investidura de Pedro Sánchez, en primera votació. No hi ha hagut sorpreses i Sánchez no ha aconseguit la majoria absoluta necessària per sortir investit, fixada en els 176 suports. Sánchez ha obtingut els 130 vots favorables del PSOE i Ciutadans, l'abstenció d'una diputada canària i el vot negatiu de la resta de diputats. La votació s'ha fet de forma pública i en veu alta.

Ara la seva candidatura es tornarà a sotmetre a votació al cap de 48 hores, de manera que el ple es tornarà a reunir a partir de divendres a les 18.30, amb la intenció que la segona votació sigui cap a les 19.45. En aquesta segona votació pot sortir investit per majoria simple.

En la sessió d'aquest dimarts, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha justificat la negativa del PP perquè entén que la candidatura de Sánchez és "fictícia i irreal" i ha comparat amb "una comèdia" l'acord PSOE-C's. De fet, s'ha referit a la candidatura com un "bluf".

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha definit aquest acord com "un pacte a mida de les oligarquies" i ha protagonitzat el moment més tens del ple, quan ha afirmat que "Felipe González té les mans tacades de calç viva". Per la seva part, el diputat d'En Comú Podem Xavier Domènech, que s'ha fet un petó a la boca amb Iglesias, ha afirmat que s'ha d'escollir entre la justícia social o "els somriures de l'Ibex".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha defensat que cal pactar perquè "no hi haurà vencedors ni vençuts, com en la Transició" i ha considerat que Rajoy "no pot encapçalar la nova etapa política" perquè "no ha sabut netejar casa seva". També ha assegurat, en català, que "entre tots reformarem Espanya" i ha insistit que "no es permetrà un referèndum" a Catalunya.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha destacat que Catalunya "ja està en desconnexió" i ha augurat que "aviat proclamarem la República de Catalunya". Tardà ha opinat que Sánchez és "molt antic", per les propostes que planteja, i l'ha advertit: "Van enganyar el president Maragall, estem vacunats contra les seves propostes."

En nom de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs ha ofert diàleg per parlar d'un nou govern espanyol, però amb la condició que s'ha de poder convocar un referèndum a Catalunya. "No hi ha solució al tema de Catalunya sense una votació", ha assegurat Homs, que s'ha declarat disposat a "posar el comptador a zero", però sense renunciar a una consulta.

En la intervenció que va obrir el debat, el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, va remarcar que l'esquerra "no suma" i va lamentar que s'hagués creat la "falsa esperança" que era possible una alternativa només d'esquerres. També va justificar l'acord amb Ciutadans i va argumentar: "fins i tot la pitjor de les mesures de l'acord PSOE-C's és millor que mantenir Rajoy al poder".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut