El Congrés dels Diputats, d'acord a multar els pares de menors que facin "botellón"

La comissió parlamentària aprova l'informe que serà la base de la futura llei de consum d'alcohol

RedaccióActualitzat

Sancionar els pares dels adolescents que han begut alcohol serà, molt probablement, una de les mesures que inclourà la futura llei contra el consum d'alcohol de menors.

Així ho recull l'informe que estableix les bases d'aquesta llei, que ha d'aprovar el Congrés dels Diputats.

L'informe ha estat aprovat per la Comissió Mixta per a l'Estudi del Problema de les Drogues del Congrés, després que fa dues setmanes superés el tràmit al Senat.

 

La nova llei vol combatre el consum d'alcohol entre els adolescents, una pràctica més estesa del que sembla, i retardar-ne l'inici fins a la majoria d'edat.

La sanció als pares seria només en casos excepcionals de comportament irresponsable reiterat per part dels menors i d'actitud negligent per part dels pares. I podria arribar, segons l'informe, a la retirada de la custòdia.

 

També proposa altres mesures que passen per canvis normatius i fiscals.

Els experts, però, asseguren que la llei sola no solucionarà el problema, com remarca Ignacio Calderón, vicepresident de la Fundació Ajuda contra la Drogoaddicció:

"Ens equivoquem si pensem que amb una llei s'acabarà el problema del consum d'alcohol en els menors. La llei, el que fa, és tenir la immediatesa de limitar, amb sancions normalment, unes conductes que ara mateix són gravíssimes en nombre i en [magnitud del] problema."

 

I és que la clau per evitar que els menors beguin és la prevenció que es faci des de la família, com explica la psicopedagoga Mar Romera:

"La prevenció ha de venir dels límits. Els fills i filles de famílies molt permissives o molt autoritàries són un perfil perfecte per a qualsevol problema, sigui d'alcohol, sigui de drogues..."

 

Ara per ara, l'edat mitjana de començar a beure, segons les dades oficials, són els 14 anys.

La majoria de menors reconeixen que, sovint, ho fan influïts pel grup d'amics. I que molts no són conscients dels riscos almenys fins que no coneixen un cas de prop.

 

El més alarmant és que, probablement, molts pares tampoc no ho són, perquè, segons l'últim estudi del Pla Nacional sobre Drogues, el 48 per cent dels menors que beuen ho fan amb el consentiment dels pares.

A més, el 22 per cent dels menors reconeixen que s'emborratxen regularment.

Un cop aprovat, l'informe, fruit d'un any de treball de la comissió parlamentària, serà enviat al Ministeri de Sanitat, que el farà servir per elaborar el projecte de llei contra el consum d'alcohol en menors, que el govern espanyol preveu tenir enllestit abans de final d'any.

 

Cap vot en contra

En la votació d'avui, l'informe no ha tingut cap vot en contra: 34 vots a favor i dues abstencions.

La presidenta de la comissió, la diputada del PP María del Carmen Quintanilla, ha valorat aquest consens i ha declarat que "obrim la porta a la protecció dels menors, que seran els homes i dones del futur".

Des de l'oposició s'han presentat vots particulars per demanar el desplegament immediat de la llei, abans de tenir el reglament corresponent, i que es facin aportacions econòmiques per garantir-ne l'aplicació.

 

ERC també hi ha presentat un vot particular, que ha estat rebutjat, que demanava que la futura llei no tingués caràcter bàsic, amb l'argument que la Constitució permet que les comunitats autònomes assumeixin competències en aquesta matèria.

El PSOE ha remarcat que ha de tenir "un esperit eminentment educatiu i pedagògic, que mobilitzi el debat sense oblidar el seu caràcter sancionador".

També ha demanat que es legisli "sense criminalitzar els menors per una conducta de la qual tots som responsables".

 

Des de Ciutadans s'ha demanat una "llei ambiciosa" i "útil" que les diferents administracions adaptin "de manera conjunta i coordinada".

El PP ha destacat, sobretot, el consens que hi ha hagut entre els diferents grups parlamentaris. I ha defensat que la futura llei ha de ser una "norma bàsica" d'aplicació a tot Espanya perquè "el consum en menors és un problema de salut pública a nivell nacional".

ARXIVAT A:
MenorsDroguesSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut