Madrid

El Congrés dels Diputats aprova els pressupostos de l'Estat amb el vot del PSC

El ple del Congrés ha aprovat els pressupostos generals de l'Estat per l'any que ve. El grup socialista ha comptat amb el suport dels nacionalistes bascos i gallecs, així com també dels 25 diputats del PSC. Amb aquests vots ha aconseguit aixecar el veto del Senat, que van votar el Partit Popular, Convergència i Unió, Esquerra i Iniciativa, com a toc d'atenció al govern espanyol. El rebuig dels partits catalans als pressupostos volia mostrar públicament el malestar perquè encara no s'hagi tancat un nou model de finançament per a Catalunya. Un model que podria debatre aquest dissabte l'equip econòmic de La Moncloa.

Actualitzat
Sense sorpreses i tal com era previst s'han aprovat els pressupostos de l'Estat per l'any que ve. I ho han fet amb una absència destacada en la votació: la del líder del PP, Mariano Rajoy. Tampoc no han anat a votar set altres diputats del PP i el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida.

Al final de la sessió al Congrés dels Diputats, el vicepresident econòmic del govern, Pedro Solbes, ha assegurat que tot el seu equip està treballant "permanentment" en el nou model de finançament autonòmic i ha confiat a tenir "alguna notícia" abans del 31 de desembre. Solbes no ha volgut revelar si aquest dissabte l'equip econòmic es reunirà al palau de La Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero per tancar els serrells del nou sistema. Ha reconegut que hi ha rumors sobre això, però ha fet broma en dir que no sol fer pública la seva agenda. Preguntat sobre si és optimista sobre la possibilitat de tancar l'acord, Solbes ha dit que és "optimista sobre seguir avançant" i de fer-ho "al més ràpidament possible". 

Per la seva banda, el coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, s'ha mostrat convençut que abans que finalitzi aquest any hi haurà un nou model de finançament autonòmic per a Catalunya, i que, per tant, es complirà el compromís assolit entre José Luis Rodríguez Zapatero i el president de la Generalitat, José Montilla. En declaracions al Congrés, Vallès no s'ha arriscat a avançar si l'acord podria arribar aquest mateix cap de setmana, però sí que ha subratllat que existeix "un bon marc de relacions" perquè el nou model "sigui una realitat". Vallès ha destacat que, després de donar el seu suport als pressupostos generals de l'Estat pel 2009, perquè "compleixen amb Catalunya" i amb allò previst a l'Estatut en matèria d'inversions, els socialistes catalans centraran ara els seus esforços a aconseguir un bon sistema de finançament per a Catalunya.

Tot i que els socialistes catalans no han volgut fer servir els pressupostos com a pressió per obtenir el nou finançament per a Catalunya, José Montilla advertia dimecres a Zapatero que la seva paciència té un límit. Un límit que el pròxim cap de setmana es podria posar a prova.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut