Madrid

El Congrés debatrà si els toros han de ser declarats bé d'interès cultural

El Congrés ho debatrà després que el PP ha rebutjat al ple de la cambra baixa les esmenes a la totalitat presentades per CiU, Esquerra, Compromís- Equo, Izquierda Plural (IU-ICV-CHA) i UPiD. Un cop superat aquest tràmit es debatran i votaran la resta d'esmenes que es presentin als articles i el text anirà al Senat on, si no hi ha canvis, serà aprovat de forma definitiva.

RedaccióActualitzat
El Congrés dels Diputats tirarà endavant el debat sobre si els toros han de ser declarats bé d'Interès Cultural. Aquesta proposta va arribar a la cambra a través d'una Iniciativa Legislativa Popular promoguda per la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya i va comptar amb prop de 600.000 signatures, entre les quals les de Mariano Rajoy, Mario Vargas Llosa i Joaquín Sabina. El PP ha rebutjat al ple les esmenes a la totalitat presentades per CiU, Esquerra, Compromís- Equo, Izquierda Plural (IU-ICV-CHA) i UPiD.  

Les esmenes presentades defensaven textos alternatius de signe diferent i, per això, s'han votat separadament. A la seva proposta,
CiU se centrava a deixar clar que les competències relatives a la regulació de les corrides de toros corresponen a les comunitats autònomes en el cas que, com passa a Catalunya, ja hagin assumit, als seus respectius estatuts, les competències sobre les matèries de cultura, espectacles i protecció dels animals. Aquest posicionament ha comptat amb el suport dels socialistes.

Per la seva banda, el text alternatiu presentat per Izquiera Plural, Compromís- Equo i ERC afirmava que "les corrides de toros i altres espectacles on es produeix maltractament i mort d'un animal no podran ser considerats en cap cas patrimoni cultural espanyol". Tampoc podran formar part dels continguts educatius i, per tant, s'hauran de prohibir les retransmissions de corrides en mitjans públics i privats "durant l'horari protegit o d'especial protecció per a la infància". El PSOE, en aquest cas, s'ha abstingut.

La proposta presentada per
UPiD pretenia anar més enllà de la iniciativa ciutadana i declarar els espectacles taurins com a patrimoni cultural immaterial d'Espanya, equivalent als declarats per la Unesco. Això suposava que s'impedís la seva prohibició per part de les comunitats autònomes. Això ha tingut el rebuig de pràcticament tot l'arc parlamentari, inclòs el PP.

Un cop superat aquest tràmit, ara resta votar i debatre les esmenes a l'articulat que es presentin a aquest text. El document serà enviat més tard al Senat, on podria aprovar-se de forma definitiva si no pateix modificacions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut