Vista del Congrés dels Diputats en una sessió plenària.
Vista del Congrés dels Diputats en una sessió plenària.
Madrid

El Congrés debatrà el 8 d'abril la proposta del Parlament per delegar la competència del referèndum

En el primer ple del mes vinent, doncs, es debatran de forma conjunta les tres iniciatives parlamentàries que porten la consulta a Madrid: la presentada pel Parlament de Catalunya, la dels partits que impulsen la consulta (CiU, Esquerra i ICV-EUiA) i la dels 22 diputats d'aquestes formacions a la cambra.

RedaccióActualitzat

El ple del Congrés dels Diputats debatrà el 8 d'abril les tres propostes que demanen a la Generalitat la competència per celebrar una consulta. Els grups majoritaris a la cambra baixa estan d'acord a debatre de forma conjunta la proposta del Parlament i les de CiU, Esquerra i Iniciativa.

En el primer ple del mes vinent, doncs, es tractaran de forma conjunta en un sol debat les tres iniciatives parlamentàries que porten la consulta a Madrid: la presentada pel Parlament de Catalunya, la dels partits que impulsen la consulta (CiU, Esquerra i ICV-EUiA) i la dels 22 diputats d'aquestes formacions a la cambra.

La iniciativa procedent de la cambra catalana demana al Congrés que, en virtut de l'article 150.2 de la Constitució, transfereixi a la Generalitat les competències de referèndums, una demanda que fan també les altres dues propostes.

Abans del previst

Inicialment, seguint els costums del Congrés, el debat de la iniciativa del Parlament corresponia després de l'estiu, perquè havia de fer cua amb la resta de proposicions de llei trameses des de les diverses cambres autonòmiques. És per això que els partits catalans favorables al dret a decidir van presentar còpies de seguretat per tal d'assegurar-se que el debat s'avancés.

Perquè el debat es pugui fer el 8 d'abril s'hauria d'ajornar el debat d'altres iniciatives procedents de parlaments autonòmics, com Navarra i el País Valencià, que també estan a l'espera, perquè el més habitual és que es discuteixin per ordre d'arribada a les Corts i només en els primers plens de mes.

L'acord s'oficialitzarà en una propera Junta de Portaveus, en la qual s'anunciarà la data del 8 d'abril.

Duran vol que la situació "s'aclareixi com més aviat millor"

A la sortida del ple d'aquest dimarts, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha valorat que hi hagi el debat conjunt de les propostes i que sigui més aviat del previst. En declaracions als mitjans de comunicació, Duran ha dit que "està bé" que la situació "s'aclareixi com més aviat millor", tot i que és conscient que tant el PP com el PSOE hi votaran en contra.

El líder d'Unió ha afegit que no creu que el president de la Generalitat, Artur Mas, defensi la proposta del Parlament a la cambra baixa, tot i que no ha parlat amb ell sobre aquesta qüestió.

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut