Madrid

El Congrés debatrà dimarts tornar al recurs previ d'inconstitucionalitat

El Congrés debatrà dimarts que ve una iniciativa del PP en què advoca per recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat per als Estatuts d'autonomia, una figura jurídica suprimida el 1985 que impediria sotmetre aquestes lleis a referèndum si estan recorregudes davant el Tribunal Constitucional. Serà un debat de presa en consideració, és a dir, per decidir si la cambra accepta tramitar aquesta proposició de llei, signada pel grup popular. Encara que el PP ja havia intentat sense èxit reintroduir aquesta figura en l'ordenament jurídic, ara la tornarà a plantejar amb la idea que almenys pugui ser acceptada a tràmit, una opció per a la qual només cal majoria simple.

Actualitzat
Soraya Sáenz de Santamaría ha remarcat que l'únic que vol el PP és aportar "confiança i seguretat" als ciutadans quan han de ratificar un Estatut, perquè aniran a les urnes amb "plenes garanties" que la norma que votaran és conforme a la Constitució, ja que si ha estat recorreguda al Tribunal ja s'hi s'haurà pronunciat.

Sáenz de Santamaría s'ha mostrat convençuda que la reimplantació del recurs previ -això sí, únicament per als Estatuts- seria de "gran utilitat" per als ciutadans i també per a l'"arquitectura" constitucional, i ha fet notar que alguns socialistes fins i tot han apostat per aquesta reforma.

Respecte a la possibilitat que el PP arribés a acceptar, com pretén el tripartit català, una reforma referida a la limitació del mandat als magistrats del Constitucional el període del qual hagi vençut, s'ha limitat a assenyalar que el seu grup creu que aquest tribunal té "plena legitimitat" tot i els mandats prorrogats. En aquest sentit, ha remarcat que el Constitucional s'ha constituït d'acord amb la seva pròpia llei reguladora.

Pel que fa als retards en la resolució de recursos per evitar casos com el de l'Estatut, ha suggerit la possibilitat de fixar un sistema de coneixement dels recursos admesos a tràmit.

Després de la portaveu del PP ha comparegut davant els periodistes el representant del PSOE, José Antonio Alonso, que ha rebutjat reimplantar el recurs previ amb l'argument que el que pretén el PP és un bloqueig en el funcionament del poder legislatiu.

Ha recordat, en aquest context, que és al Parlament on "està dipositada la sobirania popular" i ha recalcat que, per tant, les lleis que aprovi el poder legislatiu han d'entrar en vigor. La iniciativa del PP li demostra a Alonso la consideració que al principal partit de l'oposició "li mereix la sobirania popular dipositada a les Corts".
Anar al contingut