Madrid

El Congrés aprova suspendre el calendari d'aplicació de la LOMCE

La proposició de llei presentada pel PSOE s'ha aprovat amb els vots favorable de socialistes, Podem, C's, ERC i el Partit Demòcrata

RedaccióActualitzat

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts a la tarda la suspensió del calendari d'aplicació de la LOMCE. La proposició de llei ha tirat endavant amb els vots del PSOE, Ciutadans i Podem, en una de les primeres conseqüències de la correlació de forces en aquesta legislatura, en què el PP ja no té majoria absoluta a la cambra baixa.

Amb aquesta iniciativa, el grup socialista ha volgut aturar la possibilitat de segregació per sexes en el sistema educatiu públic, fer que l'assignatura de religió deixi de ser avaluable i que els directors dels centres els tornin a nomenar els consells escolars. La proposició de llei també introdueix una disposició final que, si culmina la tramitació en els termes en què està redactada, obligarà el govern espanyol a obrir un procés de negociació i diàleg per assolir un consens sobre la millora del sistema educatiu i remetre a les Corts un projecte de llei d'Educació que "suposi la derogació" de la LOMCE.

El diputat del PSC Manuel Cruz ha defensat la iniciativa i ha reivindicat la derogació d'una llei que ha qualificat de "profundament ideològica, regressiva, elitista, excloent, recentralitzadora, segregadora i confessional" que ha "desmantellat l'educació pública" fins a deixar-la a "nivells predemocràtics".

Podem, Ciutadans, Esquerra Republicana, el Partit Demòcrata, PNB, Compromís, Coalició Canària i EH-Bildu han donat suport a la proposta del PSOE, mentre que el PP i el Fòrum Astúries hi han votat en contra. Els sobiranistes catalans i Podem han defensat que no només cal paralitzar la LOMCE, sinó derogar la llei.

La proposta que ha tirat endavant va ser vetada pel govern en funcions de Mariano Rajoy el mes passat, perquè suposava, segons els populars, deixar de rebre 615 milions d'euros dels fons europeus. Un cop aprovada, ara la proposició de llei es debatrà a la comissió d'Educació i se sotmetrà altra vegada al criteri del ple del Congrés.

Suspensió dels efectes acadèmics de les revàlides

El govern espanyol aprovarà un decret llei per suspendre els efectes acadèmics de les avaluacions finals d'ESO i Batxillerat mentre s'arriba a un pacte educatiu i després de la celebració d'una conferència sectorial d'Educació entre el ministre i els consellers autonòmics el proper dia 28. Ho ha explicat el mateix ministre, Íñigo Méndez de Vigo, en una intervenció al ple del Congrés quan ha acabat el debat sobre la proposta de "suspensió" del calendari d'implantació de la LOMCE. El ministre ha reiterat la voluntat d'assolir un pacte educatiu:

"Sabem que és molt difícil i que hi ha hagut molts intents, però si vam ser capaços de fer la Constitució, també podem ser capaços de fer un pacte per a l'Educació."

Ruiz creu que no n'hi ha prou amb la suspensió

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, ha dit que paralitzar el calendari d'aplicació de la LOMCE "no és suficient" i creu que caldria debatre un "canvi de llei". El mateix dia que el Congrés debatia paralitzar la llei, Ruiz ha apuntat que no es tracta de negociar els terminis, sinó que la LOMCE té un problema ideològic i és "nefasta" pedagògicament.

"Volem parlar d'una llei moderna a nivell pedagògic, no d'una llei ideològica com és aquesta."

Pel que fa a les revàlides, la consellera ha reiterat la seva crítica que l'obtenció d'un títol estigui condicionat a un examen extern, i ha assegurat, després que la Generalitat no assistís a una reunió tècnica sobre les proves d'avaluació, que encara no han decidit si acudiran a la reunió amb el ministre Iñigo Méndez de Vigo el 24 de novembre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut