Madrid

El Congrés aprova la tramitació d'una llei que permeti veure TV3 al País Valencià

Amb l'única abstenció del PP, la majoria del Congrés s'ha mostrat a favor de la tramitació d'una llei de televisió sense fronteres, que ampliarà l'abast de les televisions autonòmiques més enllà del seu límit polític i fins tota la seva comunitat lingüística, com ara TV3 a València. La votació s'ha dut a terme després que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va lliurar el juny passat al Congrés més de 600.000 firmes per demanar, per iniciativa legislativa popular, la tramitació d'una proposició de llei que "legalitzi" i "normalitzi" l'emissió de les televisions autonòmiques fins al conjunt de les seves comunitats lingüístiques i més enllà dels seus límits geogràfics i polítics.

Actualitzat
Durant el debat de presa en consideració de la proposició de llei, el diputat socialista Ferran Bono Ara, i el portaveu d'ERC, Joan Ridao, han acusat l'expresident valencià, el popular Francisco Camps, de "persecució", en paraules de Bono, dels repetidors que feien possible seguir TV3 a València. Des de CiU, Montserrat Surroca ha assenyalat també la passivitat de Madrid davant d'aquest assumpte. Surroca va recordar que l'actual president valencià, Alberto Fabra, es va mostrar des de l'Ajuntament de Castelló, durant el seu mandat allà, a favor que TV3 fos accessible a València.

Uxue Barcos, de Nafarroa Bai, ha afirmat que el debat s'ha "catalanitzat", però ha recordat que la llei de televisió sense fronteres afecta altres comunitats, com és el cas de Navarra i l'euskera, i s'ha mostrat a favor de la tramitació, igual que BNG, PNB, Coalició Canària o IU-ICV.

Des del Partit Popular, el diputat Jorge Fernández Díaz ha respost a les crítiques, assegurant que fa mesos el govern central va vetar les mateixes mesures que demana la llei que ara es tramitarà. A més, ha recordat Díaz, la gran majoria dels grups que ara es pronuncien a favor d'aquesta iniciativa legislativa popular van donar suport al seu dia la llei general de comunicació audiovisual, que és contradictòria amb la proposta. Segons la norma vigent, l'emissió d'una televisió autonòmica en una altra comunitat requereix un conveni de reciprocitat. Fernández Díaz s'ha mostrat a favor de la reciprocitat, cosa que, ha insistit, no és el que demana la iniciativa popular que es tramitarà en la pròxima legislatura.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut