Madrid

El Congrés aprova la reforma laboral gràcies a l'abstenció del PNB

El Congrés dels Diputats ha aprovat la nova llei de reforma laboral. La cambra baixa no ha votat un altre cop tot el text, sinó només les esmenes que s'hi van introduir al Senat. Se n'han suavitzat alguns aspectes que van ser inclosos a la cambra alta, com, per exemple, una esmena introduïda pel PNB en el sentit de facilitar l'acomiadament de treballadors per absentisme laboral. També ha estat rebutjada l'esmena que enduria les condicions per passar de treballador temporal a fix, o l'article relacionat amb les causes objectives d'acomiadament. El Congrés, en canvi, ha aprovat tornar-hi a incloure que els treballadors contractats per obra i servei es convertiran en fixos després de tres anys a la mateixa empresa.

Actualitzat
La nova llei de reforma laboral que ha quedat aprovada pel ple del Congrés generalitza la indemnització de 33 dies per any treballat, enlloc dels 45 actuals, i permet pagar 20 dies d'indemnització si s'acrediten pèrdues o dificultats econòmiques continuades que posen en perill l'empresa. També s'ha aprovat reduir el període de gràcia als 30 dies per rebutjar ofertes de formació. D'altra banda, es posarà fre a l'encadenament de contractes temporals.

Com queda la reforma laboral?

Es generalitza el contracte de foment de l'ocupació
Que preveu una indemnització de 33 dies per any treballat. Ara s'amplia als empleats de 31 a 44 anys, per tant gairebé desapareixen els contractes fixos ordinaris amb 45 dies per any treballat.

Acomiadament objectiu per causes econòmiques

Un dels punts més polèmics. Les empreses podran acomiadar amb indemnització de 20 dies per any treballat sempre que al·leguin pèrdues actuals o previstes o disminució continuada dels ingressos.

Canvi de contracte laboral a fix
S'hauran de fer fixos els treballadors que portin 3 anys en una empresa. Encara que no hagin ocupat sempre el mateix lloc de treball.

Formació per als aturats

Es penalitza l'aturat que fa més de 30 dies que està a l'atur i rebutja un curs de formació. Fins ara el termini era de 100 dies.

Absentisme
Si en una empresa l'índex d'absentisme és superior al 2,5 per cent, es podrà fer fora aquells treballadors que, en dos mesos, hagin faltat un 20% de les seves jornades laborals.

Corbacho: "La nova llei serà llarga i beneficiosa"

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha assegurat que "la nova llei serà llarga i beneficiosa". Corbacho ha dit que la reforma és "equilibrada" i "ambiciosa", i que el text elimina incerteses en el nou marc jurídic i "dóna més seguretat a empresaris i treballadors".

16.000 delegats sindicals reclamen la dimissió de Zapatero

Les esmenes introduïdes al Senat han crispat, encara més -si això és possible- els sindicats, quan falten només 20 dies per a la vaga general. En tot cas, casualitat o no, el mateix dia en què s'aprova la reforma laboral, 16.000 delegats sindicals de la UGT i de Comissions Obreres han fet una assemblea conjunta a Madrid, en què es han fet una crida a participar en la vaga del dia 29, i han reclamat reiteradament la dimissió de Zapatero.

Fins a 1.400 delegats de Comissions Obreres i la UGT de Catalunya han viatjat durant tota la nit cap a Madrid per participar en l'assemblea. Tant UGT com Comissions Obreres de Catalunya es mostren convençudes del seguiment massiu que tindrà la vaga i que això farà que el govern espanyol rectifiqui una llei que, segons diuen, retalla els drets laborals i socials i no ajuda a la recuperació econòmica.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut