Madrid

El Congrés aprova la llei de la dependència, que podria beneficiar el 9% de la població catalana

Nou pas endavant en la llei de la dependència, que ha passat el tràmit al Congrés, amb el rebuig dels diputats de PNB, CiU, EA i Nafarroa Bai per motius competencials. La llei reconeixerà el dret de les persones que no poden valdre's per elles mateixes a ser ateses per l'Estat. A Catalunya, es calcula que un 9% de la població es podria beneficiar de les ajudes que preveu. La futura llei, que es presenta com el quart pilar de la societat del benestar, preveu, però, el copagament dels serveis entre administració i usuaris, aspecte al qual s'oposen les associacions de discapacitats.

Actualitzat

CiU, PNB, EA i Nafarroa Bai han escenificat el seu rebuig a la nova llei de la depedència votant-hi en contra al Congrés dels Diputats. Aquests grups consideren que la normativa envaeix competències autonòmiques. El PP, per la seva part, s'ha abstingut en set articles del projecte perquè s'ha eliminat, a instàncies dels nacionalistes, el terme "nacional" del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència.

Així doncs, finalment la llei, que ara serà remesa al Senat per al seu debat i votació, ha estat aprovada per 295 vots a favor, quinze en contra i una abstenció.

La futura llei de la dependència, per primera vegada, reconeix, regula i finança un dret fonamental: que l'Estat assisteixi aquelles persones que no es poden valdre per elles mateixes. I això és molt necessari en un país que envelleix a marxes forçades.

Les persones amb discapacitat representen el 9% de la població de Catalunya, però les necessitats que tenen no s'adiuen a les ajudes que reben. Segons un estudi recent de l'Ajuntament de Barcelona, el greuge econòmic que pateix aquest col·lectiu es pot xifrar en 27.000 euros anuals de mitjana. Per això, la futura llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a persones amb dependència, en fase de tramitació parlamentària, reconeixerà el dret de les persones que no poden valdre's per elles mateixes a ser ateses per l'Estat.

La futura llei de la dependència preveu, però, el copagament dels serveis entre administració i usuaris, aspecte al qual s'oposen les associacions de discapacitats.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut