El diputat republicà Gabriel Rufián ha defensat des de la tribuna del Congrés el vot als 16 anys
El diputat republicà Gabriel Rufián ha defensat des de la tribuna del Congrés el vot als 16 anys
Madrid

El Congrés aprova iniciar els tràmits per avançar el dret a vot als 16 anys

El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Gabriel Rufián ha defensat la necessitat d'atorgar el dret de vot als joves de 16 i 17 anys per "ampliar la democràcia"

Actualitzat
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei d'Esquerra Republicana per ampliar el dret al sufragi als joves de 16 i 17 anys, prèvia modificació de la Llei Electoral. El PSOE, Podem, Democràcia i Llibertat i el Grup Mixt s'han mostrat a favor que la proposta tiri endavant, mentre que PP i Ciutadans l'han rebutjat. En total, 174 vots a favor, 144 en contra i sis abstencions. Tot i això, la proposició no es podrà desenvolupar si finalment les Corts es dissolen automàticament el 3 de maig.

El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Gabriel Rufián ha defensat la necessitat d'atorgar el dret de vot a partir dels 16 anys per tal d'"ampliar la democràcia". Rufián ha dit que els joves d'avui són "una de les generacions més contestatàries de la nostra història" i ha afirmat que "aquests nois i noies que estan deixant-se la pell, que estan fent política en el millor lloc on es pot fer política, que és el carrer, volen participar".

"Si amb 16 anys aquest Estat et pot exigir responsabilitats penals, laborals i tributàries. Si amb 16 anys aquest Estat et permet casar-te, aquest Estat ha de permetre't participar, votar"


En una intervenció amb algunes dosis d'èpica, el diputat republicà ha apostat perquè "els nois i noies als quals es nega un futur es defensin a les urnes" i també ha carregat contra la dreta "més reaccionària" que, al seu entendre, vol que els joves "coneguin abans Belén Esteban que Buenaventura Durruti". Hores abans de la sessió al Congrés, ERC ha presentat la iniciativa davant dels mitjans de comunicació fent una crida a donar veu "a la generació més polititzada de la història".

PP i C's en contra, PSOE i Podem a favor

La diputada popular Pilar Cortés ha retret a Esquerra que parli de qualitat democràtica per defensar la proposta quen creu que no hi ha "més qualitat democràtica que el respecte de les normes i les sentències", en referència a l'incompliment de les sentències del Constitucional per part de la Generalitat. Pels populars, "no és tan senzill" rebaixar l'edat per votar canviant la llei, però sense tocar la Constitució.

Els socialistes sí que han donat suport a la proposició no de llei, tot i que creuen que la mesura necessita "un ampli consens polític i social" i caldria discutir-la en comissió. La diputada María González Veracruz ha comparat les crítiques d'immaduresa i infantilisme amb els inconvenients que es posaven al vot de les dones.

Jaume Moya, d'En Comú Podem, ha assenyalat que "és difícil parlar de drets sense poder participar en la presa de decisions". El diputat lleidatà ha advertit el PP que la seva negativa a avançar l'edat de vot només es pot entendre "en clau electoral" per "parapetar-se en el búnquer del bipartidisme". Ciutadans s'ha alineat en la banda del 'no', però el diputat Ignacio Prendes ha plantejat la creació d'una comissió especial no permanent per "millorar" la democràcia amb una reforma electoral més justa i equitativa.

Per part de Democràcia i Llibertat, Lourdes Ciuró ha anunciat el seu vot favorable i també ha proposat consensuar una legislació escoltant abans els experts. En canvi, el PNB considera que una reforma d'aquesta envergadura requereix d'un debat "més assossegat" perquè afectaria tot l'ordenament jurídic. El diputat Mikel Legarda ha apuntat la possibilitat que calgui reformar la Constitució.

Tots els portaveus del Grup Mixt, Ana Oramas (Coalició Canària), Sol Sánchez (IU) i Joan Baldoví (Compromís) han donat un suport entusiasta a la proposta.

El dret a vot a partir dels 16 anys ja consta en la Llei de Consultes, que va aprovar el Parlament de Catalunya l'any 2014.
Anar al contingut