Madrid

El Congrés aprova exhumar Franco del Valle de los Caídos amb l'abstenció de PP i Cs

Ha convalidat el decret llei del govern espanyol que ho ha de permetre per 172 vots a favor, 164 abstencions i 2 vots en contra "per error"

RedaccióActualitzat

El ple del congrés ha aprovat aquest dijous la convalidació del decret llei del govern espanyol que ha de permetre l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Hi han votat a favor tots els grups tret del PP i Ciutadans, que s'han abstingut perquè no consideren prioritària l'exhumació de les restes del dictador. Tots dos partits van anunciar aquesta abstenció fa setmanes.

El resultat concret ha estat de de 172 vots a favor, 164 abstencions i 2 vots en contra, els dels diputats del PP Jesús Posada i José Ignacio Llorens:

 

Segons el partit hi han votat en contra per error. Els mateixos diputats ho han confirmat poca estona després.

La votació ha estat celebrada pels diputats amb un llarg aplaudiment i també amb l'alegria dels visitants que hi han anat per a l'ocasió:

 

 

Notícia relacionada: La Fundació Francisco Franco crida a fer un nou "alçament"

Una "anomalia atroç"

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha estat qui ha defensat el decret llei aprovat pel govern espanyol fa 3 setmanes.

Calvo ha afirmat que cal exhumar Franco perquè és una "anomalia atroç" que estigui "enterrat amb les seves víctimes".

 

Calvo ha afegit també que no hi haurà "pau sense justícia" ni "sense concòrdia" mentre Franco estigui enterrat en un "mausoleu d'Estat" i en un lloc "on pot ser exaltat".

Finalment ha conclòs que després de 40 anys de democràcia aquesta "anomalia" democràtica "necessita un tancament":

"Ho hauríem d'haver resolt abans, però amb l'entrada en vigor de la Llei de Memòria històrica el 2007, el retard és insostenible".

Calvo ha assegurat que aquesta decisió del govern espanyol "respecta" les restes de Franco, que es traslladaran al lloc que designa la seva família o, en tot cas, "a un lloc digne".

Notícia relacionada: Llargues cues al Valle de los Caídos contra l'exhumació de Franco

"Nostàlgics del franquisme"

Jordi Xuclà, del PDeCAT, ha lamentat que Ciutadans i el PP no s'hagin sumat a aquesta iniciativa legislativa. Segons ha dit, això demostra que al Congrés encara hi ha "nostàlgics del franquisme."

Per ERC ha intervingut el diputat Joan Tardà, que ha expressat la seva "plena confiança" en la vicepresidenta Calvo, i s'ha queixat que la llei d'amnistia pugui donar "cobertura als crims de lesa humanitat":

"Com a mínim cal plantejar-se quins fets delictius no poden quedar protegides sota el paraigües de la llei d'amnistia."

Ciutadans, en canvi ha qualificat de "cortina de fum" aquesta iniciativa legislativa. Segons José Manuel Villegas, no n'hi ha prou per "tapar la incapacitat, la debilitat i la incompetència" de Pedro Sánchez.

Abans d'acabar juliol

La intenció inicial del govern de Pedro Sánchez era fer l'exhumació abans del mes d'agost, però per evitar que l'oposició de la família ho impedís van buscar una fórmula jurídica que ho dificultés.

Aquesta fórmula ha estat el decret aprovat aquest dijous, que ha obligat PP i Ciutadans a definir-se sobre la iniciativa, perquè requeria l'aval del Congrés.

La família Franco ja ha anunciat que emprendrà mesures legals contra l'exhumació. Segons les previsions actuals del govern espanyol, el cos del dictador podria ser retirat del Valle de los Caídos abans de finals d'any.

Notícia relacionada - "El valle no se toca": campanya perquè no treguin Franco del Valle de los Caídos

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut