Madrid

El Congrés aprova el nou Estatut andalús sense vots en contra

El Ple del Congrés ha aprovat sense vots en contra i amb només dues abstencions la reforma de l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia. Finalment, el PP ha donat el seu suport al text després de les modificacions introduïdes en el debat en comissió parlamentària. El projecte ha rebut els vots favorables de 306 dels 308 diputats presents a la votació, tots excepte els representants d'EA i BNG, que s'hi han abstingut. Després de tres hores i mitja de debat, la reforma andalusa és la primera que surt del Congrés sense ni un sol vot en contra i amb un suport pràcticament unànime, amb un 99,35% dels vots a favor.

Actualitzat

Un acord "in extremis" dimarts de la setmana passada va permetre sumar els populars al consens sobre el nou Estatut andalús, malgrat el seu vot contrari en el debat de presa en consideració. El PP va accedir finalment a acceptar la referència a la "realitat nacional" andalusa després d'aconseguir emmarcar-la en "la unitat indissoluble de la nació espanyola".

En aquest sentit, el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que alguns partits -en referència al PP- han posat "tota la passió" a atacar conceptes com el de "realitat nacional", que segons ell aplicat a Andalusia no afecta ni els poders de l'Estat ni "l'essència" de l'ordre constitucional. Tot i això, Zapatero ha dit que el fet que PSOE i PP hagin avalat junts el nou Estatut és motiu de felicitacions recíproques. També ha agraït la feina feta pel president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, ja que el nou text suposa "una magnífica notícia per a l'estat de les autonomies, per Andalusia i per al conjunt d'Espanya".

El president del PP, Mariano Rajoy, ha afirmat que és un bon Estatut perquè és "inequívocament constitucional" i barra el pas "a qualsevol vel·leïtat nacionalista". El secretari general del Partit Andalusista, Julián Álvarez, ha seguit el debat des de fora de l'hemicicle en "protesta" perquè amb les modificacions del text s'assisteix a la "demolició" de l'autonomia andalusa. El president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, ha presidit una àmplia delegació de la seva comunitat que ha assistit al debat del Congrés.

La Comissió Constitucional, integrada per 39 diputats del Congrés i 39 més del Parlament andalús, va votar el 24 d'octubre passat el text de la reforma de l'Estatut andalús amb els vots a favor del PSOE i del PP, i els contraris del Partit Andalusista. Aquest acord es va aconseguir després d'una jornada d'intenses negociacions entre les delegacions dels dos partits.

L'esmena, presentada pel PSOE i acceptada pel PP, estableix que "Andalusia ha estat l'única comunitat que ha tingut una font de legitimitat específica en la seva via d'accés a l'autonomia, expressada a les urnes en referèndum, cosa que li atorga una identitat pròpia i una posició incontestable en la configuració territorial de l'Estat". El preàmbul es refereix també al "Manifest Andalusista de Còrdova", que "va descriure Andalusia com a realitat nacional el 1919".

El text afegeix: "El 1978 els andalusos van donar un ampli suport al consens constitucional. Avui, la Constitució, en l'article 2, reconeix Andalusia com una nacionalitat en el marc de la unitat indissoluble de la nació espanyola."

Pel que fa a l'acord sobre l'article 1, relatiu a la definició d'Andalusia, s'estableix que "Andalusia, com a nacionalitat històrica i en l'exercici del dret d'autogovern que reconeix la Constitució, es constitueix en comunitat autònoma, en el marc de la unitat de la nació espanyola i d'acord amb l'article 2 de la Constitució".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut