Madrid

El Congrés aprova el decret de renovació urgent del Consell de RTVE

També ha designat els primers 6 consellers, entre els quals hi ha el futur president

RedaccióActualitzat

Un ple extraordinari del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres a la tarda el decret de renovació urgent del Consell de RTVE per 177 vots a favor i 165 en contra.

En contra hi han votat PP, Ciutadans i Foro Asturias, i a favor tota la resta, inclosos ERC i PDeCAT.

Designats els 6 primers consellers

Abans s'han designat els primers sis consellers del nou consell, votació de la qual s'ha absentat Ciutadans, disconformes amb el procediment.

Aquesta designació no es va poder fer en el ple extraordinari d'aquest dilluns, perquè llavors calien dos terços dels vots.

En la segona votació d'aquest dimecres, n'hi ha hagut prou amb majoria absoluta: finalment s'ha aprovat la designació per 177 vots a favor.

 

Entre els sis consellers, hi ha Tomás Fernando Flores, director de Radio 3, que, en virtut del pacte entre el PSOE i Units Podem, està previst que es converteixi en president de RTVE.

Ha estat una sessió amb molts retrets entre els grups, que s'han acusat mútuament de voler controlar l'ens audiovisual.

Renovació provisional

Aquesta renovació del consell de RTVE està previst que sigui provisional mentre no es pugui fer el concurs públic previst en la reforma aprovada el setembre del 2017.

Això és el que ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que ha afegit que no s'està vulnerant aquesta reforma:

"S'ha establert un règim transitori per a la renovació fins que el nou procediment, el concurs públic, s'hagi desenvolupat i s'esculli un nou Consell i una nova presidència."

 

Aquest procés hauria d'haver començat el desembre, però encara no s'ha fet res. Per forçar el relleu el 22 de juny, el govern de Pedro Sánchez va aprovar el decret de renovació urgent que ara el Congrés ha convalidat.

El Senat hauria de designar 4 consellers més

Aquesta renovació urgent hauria de continuar al Senat amb els 4 consellers que falten per arribar a 10, però, segurament, la majoria absoluta que hi té el PP ho impedirà.

Això passarà perquè el procediment vigent exigeix que, a més de la majoria absoluta, hi votin a favor un mínim de 4 grups parlamentaris, cosa que el PP tampoc no pot complir.

Preveient això, el decret marca que, si el Senat no pot escollir els quatre consellers, aquesta elecció torni al Congrés, que tindrà fins al 18 de juliol de marge per fer-ho.

"Assaltar" RTVE

Davant d'aquest panorama, Ramon Moreno, portaveu del PP, partit que perdrà el control de l'ens amb la renovació, ha acusat el govern d'"atacar l'autonomia del Congrés" i "denigrar el Senat" per "assaltar" RTVE:

"Aquest decret llei deixa anar una forta aroma autoritària."

Moreno també ha assegurat que Sánchez vol implantar "models audiovisuals similars als de Veneçuela i TV3":

"Ara entenem per què el seu suport al 155 es va condicionar que no s'intervingués TV3."

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicació
Anar al contingut