Washington

El Congrés anul·la un veto d'Obama a la llei que permet denunciar l'Aràbia Saudita per l'11-S

És la primera vegada que el Congrés nord-americà anul·la un veto del president del país, que ha advertit que la norma és un precedent que se'ls pot girar en contra

RedaccióActualitzat

Revés inèdit del Congrés dels Estats Units a Barack Obama. Per primera vegada anul·la un veto presidencial a una llei que permet als familiars de les víctimes de l'11-S denunciar l'Aràbia Saudita per la seva suposada relació amb els atemptats. El líder nord-americà admet que s'ho esperava, i avisa que el text es pot girar en contra dels interessos del país.

Una clara majoria del Congrés va fer cas omís als advertiments de la Casa Blanca i va tombar el veto del president Obama a una llei que obre la porta perquè les famílies de l'11-S puguin presentar una demanda contra països que considerin implicats en els atemptats; en altres paraules, contra l'Aràbia Saudita, ja que 15 dels 19 atacants van néixer allà.

El senador demòcrata per Nova York Charles Schummer ha fet aquesta reflexió: "És molt senzill. Si l'Aràbia Saudita era culpable, se n'han de fer responsables. Si no van tenir res a veure amb l'11-S, no han de témer res."

Però per al president Obama no és tan simple: "La meva preocupació no té res a veure amb l'Aràbia Saudita en particular o amb el meu compromís amb les famílies de l'11-S. La meva preocupació té a veure amb el fet que no vull una situació en què, de sobte, estiguem exposats a responsabilitats per tota la feina que estem fent al món." Com la lluita contra el terrorisme amb drons, una guerra invisible que Obama va intensificar quan va arribar a la presidència i que ha deixat centenars de civils morts. Podran aquests familiars denunciar? La llei deixa vulnerables, segons Obama, els diplomàtics i militars destinats arreu.

El president parla d'interessos polítics, creu que el Congrés no ha gosat votar contra els familiars de l'11-S setmanes abans de les eleccions. I, de fet, almenys una vintena de senadors ja han acceptat treballar per mitigar les conseqüències negatives d'una llei que podria agreujar la relació amb l'Aràbia Saudita, pedra angular de la política exterior dels Estats Units a l'Orient Mitjà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut