Girona

El conflicte de les campanes nocturnes de Girona, a punt de resoldre's

La jutge ha donat el vistiplau al preacord per reduir el toc nocturn des de la una fins a les sis de la matinada a 50 decibels, i l'hotel que ho va denunciar abonarà 3.000 euros per col·laborar en la instal·lació del sistema per rebaixar-lo

RedaccióActualitzat

Nou pas per acabar amb el conflicte pel toc nocturn de les campanes de la catedral de Girona. Una jutge ha validat el preacord entre els responsables de l'hotel que van denunciar-ho i els de la catedral per rebaixar el so durant la nit i que l'hotel es fes càrrec del cost del sistema per atenuar el toc nocturn. L'associació de veïns del Barri Vell va decidir quedar al marge del preacord.

Segons l'advocat de l'Hotel Històric, Lluís Gallardo, la notificació que han rebut aquest dimarts recull el vistiplau de la jutge, un preacord que també va subscriure l'Ajuntament.

Aquest preacord preveu rebaixar el toc de les campanes de la catedral des de la una de la matinada fins a les sis del matí a uns nivells que no superin el màxim permès, 50 decibels. L'hotel es compromet a finançar uns 3.000 euros, una part del que costaria implantar la maquinària que es necessita per rebaixar el so. Aquest procediment s'haurà de fer en un termini màxim de quatre mesos, segons la interlocutòria.

L'Associació de Veïns del Barri Vell va voler quedar al marge del preacord perquè no recollia totalment la seva posició, que era mantenir el toc nocturn com s'havia fet habitualment i com a patrimoni i tradició.

L'Hotel Històric va denunciar el soroll de les campanes per considerar que molestava els clients.

 

El litigi va començar fa dos anys. Les campanes de la Catedral de Girona van deixar de sonar durant 49 nits a principis del 2016, arran de la queixa que l'Històric va fer arribar a l'Ajuntament perquè els tocs superaven els decibels permesos i molestaven els seus clients.

El consistori, aleshores encapçalat per Carles Puigdemont, va demanar al Bisbat que les campanes deixessin de tocar a la nit. La decisió, però, no va agradar als veïns del Barri Vell, que van reclamar que se'n recuperés el so. Això va passar a finals de febrer, ja sota mandat d'Albert Ballesta.

L'alcalde va emparar-se en la Llei de Centres de Culte, que reconeix el toc de les campanes com a singular, per excloure'n el so de l'ordenança de sorolls. Tot plegat va complicar la situació. Al final, veient que el problema s'havia agreujat, l'hotel va presentar un contenciós contra el Capítol de la Catedral, els veïns i l'Ajuntament.

El judici es va fer el 16 de març, però poques setmanes després el procés es va aturar perquè les parts intentessin arribar a un pacte.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut