Tortosa

El conductor de l'autocar, ingressat a l'UCI per una contusió pulmonar

S'ajorna sense data la declaració davant de la jutge del conductor com a investigat per tretze homicidis imprudents

RedaccióActualitzat

El conductor de l'autocar sinistrat a Freginals, al Montsià, es troba ingressat a l'UCI de l'Hospital Verge de la Cinta, de Tortosa, amb una contusió pulmonar i, per tant, no podrà declarar davant de la jutgessa de Tortosa per determinar les causes de l'accident que va provocar la mort de 13 estudiants, totes noies. Així ho ha avançat a "El Matí de Catalunya Ràdio", i més tard ha confirmat en roda de premsa, el conseller d'Interior, Jordi Jané.

En un primer cribatge mèdic, aquest diumenge mateix, es va determinar que el conductor, de 62 anys, podia declarar, però després de rebre l'assistència psicològica, ha explicat el conseller, el conductor es va començar a trobar malament i un segon cribatge va determinar que calia hospitalitzar-lo.

El conductor havia de declarar aquest dilluns davant del jutge en qualitat d'investigat per tretze homicidis imprudents. Ara s'ha suspès la declaració sense nova data. El conseller, però, ha assegurat que "així que estigui restablert el seu estat de salut haurà de declarar en seu judicial", malgrat que no se li imputa cap delicte concret.

Aquest diumenge el conductor, assistit per un advocat, va acollir-se al dret a no declarar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tortosa i no se sap què hauria fet aquest dilluns. En qualsevol cas, se n'espera la declaració com a investigat per determinar les seves responsabilitats en el procés. El conductor va donar negatiu al test d'alcohol i drogues, però falta determinar què va fer que donés el cop de volant fatal que va fer bolcar l'autocar. En el mateix lloc dels fets, expliquen les fonts, l'home va dir que no recordava res, però que havia perdut el control del vehicle.

La hipòtesi més probable sembla la d'un error humà. Tot i que el conseller ha manifestat que no es pot avançar "res" de les causes de l'accident, ha manifestat:

"Per ser honest, res em fa pensar que, de matinada, amb poc trànsit, en una autopista, en una recta, en un tram amb radar, sigui per culpa de la via."

Jané ha recordat que per la "petjada" que deixa el vehicle en el paviment es veu com l'autocar es va desviar cap a la dreta i després va haver un "cop de volant busc" cap a l'esquerra, travessant dos carrils i la mitjana de l'autopista i quedant travessat a la via en sentit contrari. En qualsevol cas, ha dit, hi ha una investigació penal i ha de ser justícia qui acabi determinant les causes.

A més, l'autocar havia passat les homologacions corresponents, tècnicament estava tor correcte i el tacògraf va indicar que es van respectar els temps de descans. El vehicle també tenia els cinturons homologats, cosa que no vol dir que les víctimes el portessin. Jané no ha volgut entrar en si les víctimes el portaven o no, perquè no es disposa de prou informació i perquè, segons ha dit, "ara no toca" establir la relació de les morts amb no portar el cinturó. El que sembla és que les víctimes estaven assegudes en una mateixa zona de l'autocar.

Segons l'empresa, el conductor accidentat a Freginals és un home amb molta experiència. Fa 17 anys que treballa a Autocares Alejandro, una empresa de Mollet del Vallès, i no ha tingut mai cap accident. Segons fonts de l'empresa, l'autocar accidentat complia totes les normes de seguretat, havia passat la ITV i era un vehicle d'uns tres anys d'antiguitat de la marca Mercedes. També tenia un control antiderrapades i tenia les mesures de seguretat més modernes.

Cap alta als hospitals

No hi ha cap alta entre les 23 persones, a més del conductor, que estan hospitalitzades amb ferides de diversa gravetat als hospitals Jané, però, no ha volgut concretar sobre l'estat dels ferits, ja que és una "informació dinàmica i no estàtica". Només ha dit que una de les persones que estaven en estat crític ara està greu.

Habilitada una sala per atendre familiars al Prat

Més de sis famílies de les víctimes ja han arribat a Tortosa. Aquest dilluns comença a fer-se el reconeixement visual de les víctimes. A banda del lloc per rebre els familiars que es va habilitar aquest diumenge a Tortosa, s'ha habilitat una sala a l'aeroport del Prat amb psicòlegs i agents, i es posarà a disposició dels familiars un vehicle per si es volen traslladar a Tortosa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut