L'informe de la CoNCA del 2017 s'ha presentat a l'Ateneu Barcelonès
L'informe de la CoNCA del 2017 s'ha presentat a l'Ateneu Barcelonès

El CoNCA alerta que la despesa privada en cultura torna a baixar

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts adverteix que l'aplicació de l'article 155 limita les accions de les institucions en la cultura

RedaccióActualitzat

La cultura no es recupera de la crisi. La despesa privada en oci, cultura i espectacles torna a baixar. El Consell Nacional de la Cultura i les Arts, el CoNCA, pronostica que el 2017 serà dolent per a la cultura perquè els catalans s'hauran gastat menys en oci i espectacles. A més, s'adverteix que l'aplicació de l'article 155 ha limitat les accions de les institucions en la cultura i ha frenat molta gent a l'hora d'anar, per exemple, al teatre.

El CoNCA ha presentat aquest dimecres la radiografia que fa cada any en relació amb la despesa en cultura i oci. Assenyala que el 2016 va baixar un 6,2% en relació amb el 2015.

Afectacions en l'entorn cultural

El nombre de visitants a les biblioteques i als museus ha mostrat un retrocés, així com el volum de facturació de la indústria discogràfica, que arriba al seu mínim històric. També s'hi afegeix una disminució d'inversió en actes d'oci, espectacle i cultura per part dels particulars.

A més, segons ha advertit l'entitat, l'aplicació de l'article 155 frena la despesa pública dedicada al sector i la voluntat d'assistir a esdeveniments culturals. Així com també hi ha hagut afectacions al funcionament d'entitats com la Institució de les Lletres Catalans (ILC) o Arts Santa Mònica, que han hagut de suspendre actes.

El mes d'octubre d'aquest any ja es van registrar afectacions al sector cultural per l'entorn polític.

Més inversió en cultura

El CoNCA demana que la despesa en cultura arribi al 2% del pressupost de la Generalitat i no al 0,7% que s'hi destina actualment. El CoNCA lamenta la pèrdua del 30% dels pressupostos de Cultura des del 2016.

La vicepresidenta de CoNCA, Gemma Sendra, ha apuntat que la cultura s'ha d'emmarcar cap a una centralitat més política.

"La cultura necessita més centralitat política i una reflexió profunda sobre el seu finançament."

Alguns temes de l'informe que generen reflexió són el paper de la política cultural al territori, els drets dels treballadors d'aquest àmbit, la dimensió educativa o el rol dels mitjans de comunicació en la difusió de la cultura i les arts.

Presències culturals

A l'acte, fet a l'Ateneu Barcelonès, hi ha assistit el president de l'Ateneu, Jordi Casassas, i els membres del CoNCA. També hi han anat presidents d'entitats culturals, com la directora de la ILC, Laura Borràs; el director del MNAC, Pepe Serra, i el del CCCB, Vicenç Villatoro.

 

 

Anar al contingut