Sakineh Mohammadi Ashtiani, la dona condemnada a mort per adulteri a l'Iran
Sakineh Mohammadi Ashtiani, la dona condemnada a mort per adulteri a l'Iran
Teheran

El Comitè Internacional contra la Lapidació assegura que Sakineh encara és viva

El Comitè Internacional contra la Lapidació ha assegurat que la dona iraniana condemnada a mort per complicitat en l'assassinat del seu marit, Sakineh Mohammadi-Ashtiani, encara és viva. Aquest comitè va alertar ahir que la dona podria ser executada avui a la forca. Les execucions a l'Iran es fans els dimecres a la matinada i, per tant, segons el comitè, l'hora ha passat però recorda que la dona encara corre perill. Els defensors dels drets humans demanen amb caràcter d'urgència que la comunitat internacional n'impedeixi la mort. D'altra banda, el Tribunal Suprem de l'Iran ha exigit l'aplicació immediata de la pena de mort a Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

Actualitzat
Sakineh Mohammadi-Ashtiani, de 43 anys i mare de dos fills, va ser condemnada a morir lapidada el 2006 per haver tingut relacions amb dos homes després de la mort del seu marit. Més tard, també va ser acusada de ser còmplice de la mort del seu espòs, i des d'aleshores està empresonada a Tabriz, al nord del país.

Davant de les protestes de les organitzacions pro drets humans, les autoritats iranianes van decidir prioritzar l'acusació de complicitat en l'assassinat del seu marit en comptes de la d'adulteri. És per això que la dona no morirà lapidada, sinó a la forca.

Europa intenta evitar-ho

El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat que l'executiu farà tot el que sigui possible per evitar "un crim com el de Sakineh Ashtiani".

França ha demanat a les autoritats iranianes que commutin la pena a la dona i han mobilitzat la comunitat internacional per evitar-ne la mort.

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha instat l'Iran a aturar la "imminent" execució de la iraniana Sakineh Mohammadi-Ashtiani i a transformar la sentència.
Anar al contingut