Madrid

El comitè del PSOE vota a favor d'abstenir-se en segona ronda en la investidura de Mariano Rajoy

La proposta "oficialista", que defensa una abstenció en la segona votació de la sessió d'investidura, guanya per 139 a 96 vots

RedaccióActualitzat

El transcendental comitè federal del PSOE d'aquest diumenge opta per l'opció de l'abstenció per facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Han estat 139 vots favorables a abstenir-se en segona ronda en la sessió d'investidura, contra 96 vots negatius. Dues membres del comitè no han votat:


La gestora que comanda el PSOE des del caòtic comitè federal de l'1 d'octubre considera que l'abstenció per facilitar un govern del PP és "l'opció menys dolenta". En canvi, els partidaris de l'anterior secretari general, Pedro Sánchez, s'han mantingut ferms en el "no" a Rajoy.

Entre els partidaris del "no", el PSC, que està decidit a mantenir una posició contrària a afavorir un nou govern de Mariano Rajoy. Dimarts prendrà una decisió definitiva, que pot tensar com mai fins ara la relació amb el PSOE. El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, els ha demanat lleialtat:

"Espero que el PSC assumeixi els resultats de la votació. No vull anticipar-me als fets."

Sense Pedro Sánchez

En aquest comitè federal podien votar 239 persones. Un dels grans absents del comitè federal ha estat l'exsecretari general del partit, Pedro Sánchez, que ha decidit no anar-hi.

Els que sí que hi han assistit són l'anterior secretari d'Organització, César Luena, en qualitat de líder del PSOE a la Rioja, i l'exsecretari d'Acció Política, Patxi López, que és membre electe del comitè.

Com a curiositat, un dels dos vots no emesos ha estat el del portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando. El polític ha hagut d'abandonar el comitè abans d'hora per fer de padrí al casament del seu germà. 

Renovació de la mesa

El comitè socialista ha començat la sessió aprovant una nova mesa del comitè en què els membres afins a l'antiga direcció de Pedro Sánchez són nous. A diferència de l'anterior comitè, el nomenament dels integrants de la nova mesa ha estat ràpid. El canvi dels seus membres s'interpreta com una maniobra per alterar l'equilibri de forces a favor de l'abstenció.

La nova mesa del partit passa a estar presidida per l'exministre de Foment José Blanco. L'acompanyaran Carmen Madrid com a vicepresidenta i Mariola López com a secretària.

La gestora ha decidit substituir els tres membres de l'òrgan, entre els quals hi havia dos afins a Pedro Sánchez i contraris a l'abstenció: l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i Rodolfo Ares, del Partit Socialista d'Euskadi.

Propostes a votació

Un cop constituïda la mesa, ha començat immediatament el debat polític, que no ha estat precedit per cap intervenció en obert del president de la gestora, Javier Fernández.

Els membres del comitè han pogut votar entre dues resolucions, una a favor de mantenir el "no" a Rajoy i una altra que defensa l'abstenció en la segona votació de la investidura. Els resultats de la votació, amb una majoria favorable a l'abstenció, s'han fet públics pocs minuts abans de les tres del migdia.

La resolució del sector "oficialista" plantejava que el PSOE voti "no" en una primera votació en la sessió d'investidura i s'abstingui en la segona votació per facilitar un govern del PP que "desbloquegi l'excepcional situació institucional que pateix el país":

Els socialistes bascos han presentat a votació una resolució que defensa "mantenir la paraula donada pel partit socialista en la campanya electoral als seus votants" i mantenir-se en la voluntat de liderar un canvi polític. És l'opció que ha aglutinat el vot de les federacions socialistes contràries a afavorir un futur govern del PP:

Intervenció de Miquel Iceta

El secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha intervingut davant del comitè federal passades les 12 del migdia.

En la seva intervenció, Iceta ha parlat "des del respecte i la fraternitat de voler compartir un projecte federal" amb el PSOE i ha demanat respecte a la posició del PSC:

"Avui vinc a defensar dues coses. El "no" a Rajoy i la capacitat que ha de tenir el socialisme espanyol per entendre una posició diferent del PSC."

Per Iceta, amb una abstenció que permeti un nou govern del Partit Popular, la posició política del PSOE "quedaria greument hipotecada", sobretot "sense haver intentat de veritat un govern alternatiu".

Ha fet una crida a entendre la postura i el vot del PSC per "poder continuar caminant plegats" i compartir un projecte federal amb tots els socialistes:

"Ens agradaria que, sigui quina sigui la vostra posició en el debat avui, sigueu capaços d'entendre-ho. I ens acompanyeu. Que puguem continuar caminant plegats, fins i tot en la discrepància. Res ens horroritza més que la perspectiva de deixar de compartir amb tots els socialistes un projecte federal per a Espanya."

 

Susana Díaz evita la paraula "abstenció"

La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, ha apel·lat a la "unitat" del PSOE per buscar la victòria durant la seva intervenció en el comitè federal. Segons fonts socialistes, la cap de l'executiu andalús no ha pronunciat la paraula "abstenció" en el seu discurs.

La presidenta andalusa ha advertit que al PSOE no hi ha gent més d'esquerres que altres. Díaz ha reclamat unitat perquè, segons diu, al PSOE li va molt millor quan es presenta unit en les eleccions. En el discurs de Díaz, queda implícita una posició favorable a evitar unes terceres eleccions generals, però ha evitat pronunciar la paraula "abstenció".

Els membres de la gestora han pogut votar

Els membres de la comissió gestora que lidera el PSOE han pogut participar en la votació. Alguns dirigents crítics amb l'actual direcció socialista havien posat en qüestió que els membres de la gestora tinguessin dret de vot, però Ferraz ha aportat un informe jurídic que avala que poden fer-ho.

Així, els 10 integrants de la comissió han pogut votar. Alguns d'ells, com el seu president, Javier Fernández, ja tenien aquest dret perquè ja formaven part del comitè federal. Fernández és membre del comitè com a representant de l

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut