Maternitat. Dona embarassada.
Maternitat. Dona embarassada

El Comitè de Bioètica vol que es prohibeixi la maternitat subrogada a tot el món

Demana també sancionar a les agències que es dediquin a aquesta activitat i la prohibició universal subrogada a escala internacional

RedaccióActualitzat

El Comitè de Bioètica d'Espanya ha presentat un informe sobre la maternitat subrogada on analitza els aspectes ètics i jurídics d'aquesta pràctica. I conclou que qualsevol contracte de gestació per substitució "suposa una explotació de la dona i un dany als interessos superiors del menor, i per tant, no es pot acceptar".

Asseguren que "el desig d'una persona per tenir un fill, per molt noble que sigui, no pot fer-se realitat en detriment dels drets d'altres persones."

Problemes jurídics

L'informe exposa els principals problemes jurídics que es plantegen. Espanya, juntament amb molts altres països, ha rebutjat de manera continua aquesta pràctica. Però, expliquen que, l'experiència dels últims anys ha posat en evidència que no és prou efectiva per assolir l'objectiu que persegueix: la nul·litat dels contractes de maternitat subrogada.

Així doncs, molts fan aquests contractes a l'estranger i aconsegueixen la inscripció dels fills al Registre Civil. El Comitè assegura que aquests contractes i les inscripcions contradiuen sentències del Tribunal Suprem.

Per aquest motiu el comitè demana que es declarin nuls aquests contractes, també els fets a l'estranger, i que se "sancioni a les agències que es dediquen a aquesta activitat."

L'informe també conclou que cal anar cap a la prohibició universal subrogada internacional. Expliquen les experiències de països que han posat en evidència l'explotació a què les dones gestants són sotmeses, i assegura que aquesta és una "forta raó perquè Espanya, en el si de la comunitat internacional, defensi l'adopció de mesures dirigides a prohibir els contractes de gestació per substitució a escala internacional."

El Comitè ha enviat l'informe als Ministeris de Sanitat i Justícia. Tots dos ministeris han assegurat que estudiaran l'informe.

Reaccions a favor i en contra

Antonio Vila-Coro, vicepresident de l'Associació Son Nuestros Hijos, ho ha qualificat "d'autèntica barbaritat" i assegura que va en contra del que diu el Tribunal Europeu dels Drets Humans. Segons ell, el Comitè "s'està extralimitant en proposar una prohibició a escala internacional".

En la mateixa línia, el codirector i psicòleg d'Interfertility, Santiago Agustín, ha lamentat que "es vinculi aquesta pràctica al tràfic de nens" i que no es faci referència als estudis universitaris que hi ha a favor de la gestació subrogada.

D'altra banda, feministes i Provida han aplaudit l'informe del Comitè. Alicia Miyares, presidenta de No Somos Vasijas, s'ha mostrat a favor de l'informe i assegura que "no podem acceptar que cada país legisli de manera arbitrària el que va en contra de la integritat física i psicològica de les persones" i "dóna la raó en els termes jurídics perquè suposa una vulneració dels drets de la dona embarassada i del menor."

Fa uns dies es va fer a Madrid una fira sobre la maternitat subrogada que va provocar les protestes de les organitzacions feministes.

Anar al contingut