El Col·legi de Metges obre un expedient a un metge per fer xerrades desaconsellant les vacunacions sistemàtiques

En un comunicat afirmen que maximitzar els casos excepcionals i els efectes secundaris "és desinformar i crear alarma social"
El Col·legi de Metges obre un expedient a un metge per fer xerrades desaconsellant les vacunacions sistemàtiques
Girona

El Col·legi de Metges obre un expedient a un metge per fer xerrades desaconsellant les vacunacions sistemàtiques

En un comunicat afirmen que maximitzar els casos excepcionals i els efectes secundaris "és desinformar i crear alarma social"
Una tècnica sanitària vacunant una nena en una escola

Una tècnica sanitària vacunant una nena en una escola

ACN Girona.-El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha fet públic el seu posicionament arran de l'expedient informatiu que s'ha obert a un col·legiat de la demarcació de Girona per impartir xerrades on hauria desaconsellat les vacunacions sistemàtiques. La corporació avisa que els col·legiats que públicament o en l'exercici de la professió ho desaconsellin sense una contraindicació justificada, poden ser sancionats per "vulnerar les normes del Codi de Deontologia" i "infracció de les normes professionals". El consell recull en un comunicat quines són les obligacions dels professionals alhora que es desgranen els principals arguments que fan necessària aquesta pràctica, tot dient que la seva eficàcia i benefici per la salut està "sobradament demostrada" i que és una "evidència científica irrefutable, no susceptible a interpretacions alternatives de base ideològica no demostrables".

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), que agrupa els quatre col·legis de metges catalans, ha emès un comunicat on recorda als professionals que estan obligats a mostrar una "lleialtat envers les persones, a emprar tots els mitjans necessaris i disponibles per preservar la seva salut, i a no emprar procediments, ni prescriure medicaments ni fer recomanacions que no estiguin basades en l'evidència científica o en l'eficàcia clínica, encara que el pacient hi consenti", tal com es recull al Codi de Deontologia. No fer-ho, afegeixen, seria "maleficiència".

Per altra banda, enumeren els motius que fan necessàries les vacunacions sistemàtiques tot dient que és una "qüestió d'evidència científica irrefutable, no susceptible a interpretacions alternatives de base ideològica no demostrables" que la seva eficàcia està "sobradament demostrada" així com el seu benefici per la salut pública. En aquest sentit, subratllen que les vacunes són "molt segures" i que els seus efectes secundaris són lleus, mentre que els greus són "excepcionals". I afegeixen que "la relació benefici\/risc és altament positiva i que maximitzar aquests casos excepcionals i parlar d'efectes secundaris a llarg termini no demostrats és desinformar i crear alarma social".

Finalment, i pel que fa al debat sobre la conveniència o no de l'obligatorietat de la vacunació sistemàtica, la corporació recorda que la llibertat individual per prendre decisions s'ha de "qüestionar" quan aquestes decisions "afecten als interessos i a la salut de tercers". I es posa l'exemple de la decisió dels pares de no vacunar als fills menors d'edat, un gest, diuen que "pot afectar a la pròpia salut dels fills i a la seguretat de la resta de la població".

L'expedient obert pel Col·legi de Metges de Girona, en fase d'informació

L'expedient informatiu que s'ha obert a un col·legiat de la demarcació de Girona per impartir xerrades on hauria desaconsellat les vacunacions sistemàtiques està seguint el seu curs, segons ha confirmat el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG). Aquest ens recorda que aquest és un procés que ha de permetre determinar si s'ha vulnerat en algun moment el codi de deontologia o els estatuts del col·legi. L'objectiu de l'obertura de l'expedient, per tant, és recollir informació per valorar si hi ha hagut aquesta vulneració i de moment està en fase de recollida d'informació. Un cop finalitat aquest procés, el col·legi pot decidir arxivar-lo o fer un pas més i convertir-lo en un expedient sancionador.

Durant aquest any, el col·legi ha obert un altre expedient sancionador. Es tracta de l'home que va ser detingut a Figueres per haver exercit com a metge sense tenir la titulació. El cas està a mans de la justícia.