Bilbao

El col·lectiu de presos d'ETA vol prendre part en el camí polític obert per l'esquerra abertzale

Els presos d'ETA volen "incidir" en el "camí polític obert," diuen, per l'esquerra abertzale. Ho afirmen en un comunicat al diari "Gara" en què també insten l'Estat a abandonar el xantatge contra aquest col·lectiu. El conjunt de presos d'ETA volen incidir en el nou escenari polític i expliquen que portaran a terme accions polítiques per mostrar el seu "punt de vista". Alhora, els presos demanen a l'estat espanyol que també s'impliqui en aquesta via i que abandoni el xantatge que exerceix sobre el col·lectiu.

Actualitzat
El col·lectiu de presos d'ETA (l'anomenat EPPK) ha emès un comunicat a través del diari "Gara" en què anuncia la seva intenció d'"incidir" en el "camí polític obert" per l'esquerra abertzale, que ho farà a través d'accions polítiques, amb "iniciatives" que mostraran el seu "punt de vista", mitjançant un "compromís seriós i pràctic" i amb la finalitat de "donar una velocitat adequada al procés que necessita Euskal Herria".

En el citat text, en què no es refereixen a ETA en cap moment ni tampoc rebutgen la violència, critiquen el govern per enviar "representants" a les "portes de les cel" per oferir "beneficis penitenciaris" a canvi de "signar tal o qual text ", o opcions de sortir de la presó a canvi del "penediment polític "i de deixar el col·lectiu de presos. Una cosa que qualifiquen de "xantatge als presos" i asseguren que el govern pretén exhibir com a "trofeus aconseguits en un safari".

Activar forces acumulades

A més, mostren la seva "il·lusió" de cara a la mobilització del pròxim 8 de gener a Bilbao i reclamen activar totes les "forces acumulades" per aconseguir les seves reivindicacions tradicionals, l'"amnistia i l'autodeterminació".

Per això, el col·lectiu ha traslladat la seva voluntat d'incidir en el procés obert per l'esquerra abertzale i ha recordat que la seva comesa és la d'"activar el seu caràcter d'agent polític i incidir-hi". "Hi haurà iniciatives, mostrant el nostre propi punt de vista, posant sobre la taula aportacions."

En aquest sentit, ha destacat en que l'aposta de l'esquerra abertzale comporta l'enfortiment de "la confiança en la nostra lluita" i, segons diuen, ha de portar "a la solució democràtica definitiva: és a dir, el reconeixement d'Euskal Herria, l'acceptació del dret a decidir sobre el seu futur i el respecte a aquesta decisió".

Això l'endemà que se sabés que sis de cada deu bascos desconfien de la voluntat d'ETA d'abandonar les armes, segons l'últim Euskobaròmetre.
Anar al contingut