El nou test permetrà saber si val la pena fer quimioteràpia o no
El nou test permetrà saber si val la pena fer quimioteràpia o no
Barcelona

El Clínic implantarà un test pioner per millorar el tractament del càncer de mama

Serà el primer hospital al món que utilitzarà aquest test, que es fa analitzant 50 gens del tumor i que permet saber si la quimioteràpia serveix o no

RedaccióActualitzat

L'Hospital Clínic de Barcelona serà el primer a tot el món a implantar un nou test per determinar la resposta al tractament amb quimioteràpia en càncer de mama hormonosensible. Segons ha explicat el director de l'estudi en què es basa, Aleix Prat, el nou test servirà per saber si les dones amb aquest càncer i amb un risc intermedi de recaiguda s'han de sotmetre o no a quimioteràpia, i no exigirà noves biòpsies:

"Això es basa en l'anàlisi del tumor: si la pacient ja està operada, i ja tenim aquella peça del tumor guardada en un banc de tumors, és simplement anar a aquella peça i analitzar-ne 50 gens. No representa fer una altra biòpsia ni analítica de sang, simplement és anar al tros de tumor que ja s'ha tret durant l'operació."

Això beneficiarà moltes pacients, ja que aquest grup representa un 30 per cent de totes les dones amb aquest tipus de tumor. Fins ara no hi havia gaire informació sobre què fer en aquests casos:

"En els casos de pacients amb un risc intermedi de recaiguda, en els qual la comunitat científica està dividida sobre com tractar, aquest test ajudarà a prendre una decisió molt més afinada, molt més personalitzada. Perquè està clar que si tens un risc intermedi i et beneficies de la quimioteràpia val la pena fer-la, però no és el cas si tens un risc intermedi i no et beneficies de la quimioteràpia, amb el que significa passar per 6 mesos de tractament molt tòxic."

La recerca s'ha fet sobre 8 estudis internacionals amb més de dues mil pacients. L'Hospital Clínic implantarà aquest test abans de finals d'any i s'espera que molt aviat sigui una prova que s'estengui a tota la sanitat pública. La recerca la publica aquest dimecres la revista "Clinical Cancer Research". 

Anar al contingut