Barcelona

El Clínic aplica per primer cop a l'Estat un tractament amb cèl·lules mare contra la malaltia de Crohn

L'Hospital Clínic de Barcelona ha començat a aplicar per primera vegada a l'Estat un tractament amb cèl·lules mare per combatre la malaltia de Crohn, una patologia crònica i inflamatòria que afecta l'intestí. Aquesta teràpia s'aplica en els malalts que no responen a cap dels altres tractaments que hi ha actualment. Consisteix a treure cèl·lules mare de la medul·la òssia del pacient, que es tracten i es congelen, i es tornen a introduir en el malalt, que haurà de tornar a crear el seu sistema immunològic. Per dur a terme aquest tractament cal sotmetre's a quimioteràpia.

Actualitzat
Un dels primers malalts als quals se li ha començat a aplicar aquest tractament és en Robert, un home de 40 anys, que fa sis mesos es va sotmetre a aquest trasplantament de cèl·lules mare. "A causa de l'evolució de la meva malaltia portava una qualitat de vida força dolenta i després de tots aquests anys de fracàs amb els fàrmacs em van proposar d'entrar en aquest estudi per veure si així podíem aconseguir una millora."

Dos pacients més han rebut aquest tractament a l'Hospital Clínic, i n'hi ha quatre més a punt per rebre'l.

Fora de l'Estat, aquest tractament s'ha fet als Estats Units i a Itàlia. El problema és que aquest tractament només es pot fer servir en un 1% o un 2% dels casos afectats per la malaltia de Crohn. No obstant, s'està gairebé a punt per poder aplicar noves tècniques.

Anar al contingut