Barcelona

Milers de persones surten al carrer en la marxa "Volem acollir" a favor dels refugiats

La marxa ha reunit 160.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 500.000, segons els organitzadors

RedaccióActualitzat

Barcelona ha acollit aquest diumenge la manifestació convocada per la plataforma "Casa nostra, casa vostra" a favor de l'acolliment de refugiats. La mobilització és la culminació de la campanya a favor dels refugiats després del concert que es va fer la setmana passada al Palau Sant Jordi.

Milers de persones han omplert el centre de Barcelona i han creat una marea blava de banderoles per recordar el Mediterrani. Segons la Guàrdia Urbana, hi han participat unes 160.000 persones. Segons l'organització, 500.000.

 

Amb l'eslògan "Prou excuses, acollim ara!", la marxa ha denunciat la insensibilitat davant del drama de milions de persones que han de fugir del seu país per les guerres o la pobresa i que estan abandonades a la seva sort. També ha exigit a les institucions que assumeixin les seves responsabilitats i compleixin amb els compromisos d'acollida de les persones refugiades.

 

Tres capçaleres

La mobilització ha tingut tres capçaleres. La primera, amb el lema "Prou excuses. Acollim ara!". Hi han participat, entre altres, persones refugiades, immigrants i voluntariat de la campanya.

La segona capçalera tenia com a lema "No més morts. Obrim fronteres!", i reunia les entitats que treballen temes d'immigració i refugi.

I a la tercera capçalera, amb el lema "Catalunya, terra d'acollida", hi han participat entitats de la societat civil.

 

Els organitzadors de la marxa volien que es convertís en la primera gran manifestació d'Europa a favor dels refugiats i recuperar així l'esperit del 2003, quan hi va haver les massives protestes en contra de la guerra de l'Iraq.

I sembla que l'objectiu s'ha aconseguit. Així ho ha dit Ruben Wagensberg, coordinador de la campanya "Casa nostra, casa vostra", al final de la marxa. Segons Wagensberg, la d'avui ja és la manifestació més gran que s'ha fet mai a Europa a favor de l'acollida dels refugiats.

A través de Twitter, els organitzadors s'han mostrat orgullosos de la mobilització:


 

Al final del recorregut, a la Barceloneta, esperava els manifesatants una escenografia de la Fura dels Baus, que ja va ser la responsable de la del gran concert del Palau Sant Jordi. Al port, el veler "Astral", de Proactiva Open Arms.

 

 

La gran mobilització, convocada per la plataforma "Casa nostra, casa vostra", ha acabat el recorregut, simbòlicament, vora el mar, on tantes persones desesperades han perdut la vida, intentant arribar al vell continent. Avui mateix, la guàrdia costanera italiana ha rescatat 358 immigrants en sis operacions diferents.

La Fura dels Baus i Proactiva Open Arms han fet una dramatització de l'arribada de refugiats.

 

Al final, s'han fet els parlaments. La majoria han criticat les polítiques dels estats pel que fa a l'acollida de refugiats i han demanat canvis immediats. Hi han intervingut dues persones refugiades: Dara Ljubojevic, que va arribar a Catalunya durant la guerra dels Balcans, i Meera Zaroor, que va venir de Síria ara fa tres anys. 

Dara Ljubojevic:

"Els polítics hipòcrites no ens permeten fer això que volem. I això que volem és, tan sols, donar l'oportunitat a totes les persones de viure." 

Meera Zaror: 

"Volem que ens feu sentir com a casa, la casa que vam perdre, per oblidar el dolor que vam sentir quan vam perdre la gent que estimàvem. Per fer-nos sentir humans una altra vegada."

 

 

Solidaritat també a Mallorca

Mallorca també s'ha sumat a la campanya amb una marxa a Palma, convocada pel Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca. La marxa, en què han participat milers de persones, ha omplert la plaça Major i ha anat fins al passeig del Born, on s'han penjat armilles de salvament als fanals i s'ha llegit un manifest.

Els manifestants han reclamat que Mallorca sigui terra d'acollida i que es garanteixi la inclusió de les persones que arriben a l'illa. Demanen a les administracions que compleixin les quotes d'acolliment de refugiats.

Una cinquantena de veïns de l'Alta Ribagorça s'han sumat també a la mobilització amb una concentració davant de l'església romànica de Sant Climent de Taüll. A l'acte, hi ha participat l'actriu Sílvia Bel.

La campanya ja ha recollit unes 70.000 firmes

La campanya "Casa nostra, casa vostra" ha anat penetrant en la societat catalana, com demostren els 15.000 assistents al concert del cap de setmana passat al Palau Sant Jordi.

Prop de 70.000 persones han firmat ja el manifest, que fa una crida a les institucions a complir els seus compromisos per garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i defensar el dret a la lliure circulació de les persones, tal com recull l'article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

La iniciativa té el suport de gairebé tot l'arc parlamentari català i amb l'adhesió explícita d'un centenar d'alcaldes. A la campanya, hi han donat suport prop de 900 entitats i s'hi han implicat uns 600 voluntaris.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut